Hlavní obsah

Soud osvobodil Perutku a Páleníka v kauze Viktoriagruppe

Praha

Soud v úterý pravomocně osvobodil bývalé šéfy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáše Perutku a Ondreje Páleníka. Obžaloba je vinila z mnohamilionové škody způsobené uzavřením smluvního dodatku s německou firmou Viktoriagruppe. Zrušený rozsudek Perutkovi původně ukládal tříletou podmínku a také povinnost uhradit SSHR 49,5 milionu korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ondrej Páleník

Článek

Případ se týká pronájmu nádrže ropy v Nelahozevsi ve středních Čechách. Od správy si ji pronajala v současnosti zkrachovalá firma Viktoriagruppe.

Podle dodatku z února 2010 měla měsíčně platit státní společnosti bezmála pět milionů korun, byť v zásobníku žádnou ropu neměla. V květnu 2012 se ale tehdejší místopředseda Tomáš Perutka domluvil se zástupci Viktoriagruppe na ukončení pronájmu nádrže. Počítal prý totiž s tím, že na základě rozhodnutí Bezpečnostní rady státu pořídí Česko v brzké době do prázdné nádrže jako rezervu 100 tisíc tun ropy, a bude tedy volné kapacity v Nelahozevsi potřebovat. To se ale nikdy nestalo.

Soud řeší škodu 50 milionů kvůli pronájmu nádrže na ropu

Krimi

Zároveň Perutka, který řídil SSHR z pozice místopředsedy, vydal podle obžaloby pokyn svým kolegům, aby od června 2012 neodesílali faktury společnosti Viktoriagruppe. Státu tak měla vzniknout skoro padesátimilionová škoda.

Páleník byl od listopadu 2012 až do února 2014 ředitelem SSHR a z této pozice v březnu 2013 roku podepsal dodatek, který mu Perutka předložil. Dodatek smlouvy ukončil nájemní vztah mezi SSHR a Viktoriagruppe s tím, že nikdo nikomu nic nedluží. Ani zpětně.

Podmínka a zproštění

Městský soud v Praze loni na podzim Páleníka osvobodil, zatímco Perutkovi uložil tříletou podmínku a povinnost zaplatit 49,5 milionu korun. Správa po Perutkovi s Páleníkem požadovala celkem 245 milionů korun. Soud ji však s většinou nároku na odškodnění odkázal do civilního řízení.

Soud kolem Viktoriagruppe: Páleník osvobozen, Perutka má podmínku a 50 milionů k úhradě

Krimi

Proti verdiktu podal odvolání jak státní zástupce, tak i Perutka. Státní zástupce Páleníkovi vyčítal, že ve věci nepostupoval správně, ani s minimální mírou obezřetnosti, kterou je třeba od ředitele SSHR vyžadovat. Mohl prý Perutkovi říct, že dodatek nepodepíše, dokud nebude v pořádku. Páleník ale podle svých slov respektoval stanovisko právního odboru SSHR, které bylo v souladu s textem dodatku.

„Pan státní zástupce se snaží soudu vnutit myšlenku, že jsem jednal lhostejně, liknavě,“ uvedl v úterý Páleník. A dodal: „Necítím se vinen, na tu činnost, kterou jsem za dva a půl roku na SSHR udělal, jsem hrdý.“

Stejně tak se vyjádřil i Perutka: „Jakkoliv jsem konal, tak jsem nekonal s cílem této zemi způsobit škodu,“ prohlásil a prostřednictvím svého obhájce žádal soud o zproštění obžaloby.

Reklama

Výběr článků

Načítám