Hlavní obsah

Soud řeší škodu 50 milionů kvůli pronájmu nádrže na ropu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý místopředseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáš Perutka v pondělí u Městského soudu v Praze odmítl obžalobu, podle které způsobil spolu s někdejším šéfem Správy Ondrejem Páleníkem škodu skoro padesát milionů korun. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby oběma hrozí až dvanáctileté vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní Martin Perutka a Ondrej Páleník se svými advokátyVideo: Novinky

 
Článek

Případ se týká pronájmu nádrže ropy v Nelahozevsi ve středních Čechách. Od správy si ji pronajala v současnosti zkrachovalá firma Viktoriagruppe. Podle dodatku z února 2010 měla měsíčně platit státní společnosti bezmála pět miliónů korun, byť v zásobníku žádnou ropu neměla.

V květnu 2012 se ale tehdejší místopředseda Tomáš Perutka domluvil se zástupci Viktoriagruppe na ukončení pronájmu nádrže. Počítal prý totiž s tím, že na základě rozhodnutí Bezpečnostní rady státu pořídí Česko v brzké době do prázdné nádrže jako rezervu sto tisíc tun ropy, a bude tedy volné kapacity v Nelahozevsi potřebovat. To se ale nikdy nestalo.

Zároveň Perutka vydal podle obžaloby pokyn svým kolegům, aby od června 2012 neodesílali faktury společnosti Viktoriagruppe. Státu tak měla vzniknout skoro padesátimilionová škoda.

„Jsem přesvědčen, že kdybych byl nadále pokračoval ve vystavování faktur a nevydal zmíněný pokyn, vystavil bych stát, potažmo sebe riziku žaloby ze strany Viktoriagruppe, protože bych realizoval inkaso částek za něco, co jsem nemohl poskytnout k využití,“ uvedl Perutka, který obžalobu označil za „smyšlené a vykonstruované skutečnosti“, kterými se cítí být „velmi výrazně dotčen“. „Celá obžaloba ve všech svých bodech je uměle vytvořenou konstrukcí, která zcela opomíjí písemně doložitelné skutečnosti,“ prohlásil Perutka.

Páleník podepsal dodatek

Druhým obžalovaným je Ondrej Páleník, někdejší ředitel Vojenského zpravodajství. Po pětiletém působení v čele rozvědky se Páleník v listopadu 2012 stal ředitelem SSHR. Ve funkci byl až do února 2014, kdy jej v souvislosti s obviněním v kauze Nagyová (ve které dostal třicetiměsíční podmínku) odvolala vláda Bohuslava Sobotky.

Z této pozice v březnu následujícího roku podepsal dodatek, který mu Perutka předložil. Dodatek smlouvy ukončil nájemní vztah mezi SSHR a Viktoriagruppe s tím, že nikdo nikomu nic nedluží. Ani zpětně. Podle právníků SSHR přitom takhle smlouvu ukončit nešlo, bez zpětného doplacení dlužné částky. A Páleník měl podle žalobce toto stanovisko k dispozici.

To ale Páleník odmítl. „Není pravdou, že jsem nerespektoval stanovisko právního odboru. Bylo v souladu s textem připravovaného dodatku,“ prohlásil Páleník, který se také pustil do obžaloby. „Rozhodně jsem nepřistoupil k podpisu lhostejně nebo laxně nebo že jsem chtěl komukoliv způsobit nějakou škodu,“ pokračoval.

„Nikdy jsem neměl žádné jednání s nikým z Viktoriagruppe, nikoho z té společnosti neznám. Odmítám, že jsem chtěl obohatit Viktoriagruppe na úkor státu. Toto tvrzení mě uráží,“ prohlásil Páleník. „Nikdy jsem neměl zlé úmysly poškodit stát, postupoval jsem podle řádného vědomí a svědomí s péčí řádného hospodáře,“ dodal.

Stejně jako Perutka odmítl Páleník odpovídat na otázky státního zástupce Tomáše Minxe, stejně jako na otázky obhajoby. Soud tak byl odročen na úterý, kdy by měl být vyslechnut někdejší šéf odboru pohonných hmot SSHR a její právnička.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám