Hlavní obsah

Soud kolem Viktoriagruppe: Páleník osvobozen, Perutka má podmínku a 50 milionů k úhradě

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze ve čtvrtek v kauze Viktoriagruppe uložil někdejšímu šéfovi Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáši Perutkovi tříletý podmíněný trest za porušení povinnosti při správě cizího majetku a současně mu nařídil státu uhradit škodu ve výši 49,5 milionu korun. Jeho nástupce Ondreje Páleníka, který za uzavření smluvního dodatku stanul před soudem společně s Perutkou, soud obžaloby zprostil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý šéf tajné služby Ondrej Páleník

Článek

Soudní senát dospěl k závěru, že Páleníkovo počínání nebylo trestným činem. Verdikt je nepravomocný. Páleník se práva na odvolání ještě v soudní síni vzdal, Perutka a státní zástupce si lhůtu ponechali.

Kauza se týká uzavření nevýhodného smluvního dodatku s německou firmou Viktoriagruppe. Za zneužití pravomoci a porušení povinnosti hrozily obžalovaným tresty od pěti do dvanácti let vězení. Žalobce pro ně žádal tresty v dolní polovině sazby, tedy pět až 8,5 roku. Oba vinu od začátku odmítají s tím, že pracovali svědomitě.

Smlouvu o skladování části českých zásob paliv uzavřela SSHR s německou Viktoriagruppe v roce 2004. Firmě později vznikla povinnost platit státu náklady za pronájem prázdné nádrže na palivo v Nelahozevsi. Měsíčně měla VG platit 4,9 milionu korun.

Perutka v roce 2012 navrhnul VG ukončení povinnosti tuto částku platit a o rok později pak předal svému nástupci Páleníkovi k podpisu tento smluvní dodatek, který povinnost platit fakticky zrušil. Páleník dodatek uzavřel, učinil tak údajně i navzdory stanovisku šéfky legislativního odboru.

Soud řeší škodu 50 milionů kvůli pronájmu nádrže na ropu

Krimi

„Obžalovaný Perutka si musel být vědom toho, že na základě ukončení povinnosti dojde k významnému výpadku příjmů do státního rozpočtu, a toho, že takovým jednáním nedůvodně finančně zvýhodní společnost Viktoriagruppe,“ uvedla v odůvodnění soudkyně Helena Kutzlerová s tím, že k udělení tříleté podmínky přispěly polehčující okolnosti.

Mezi ně patřilo například to, že Perutka předtím vedl řádný život a nikdy nebyl trestán, ale i uplynutí dlouhé doby od spáchání trestného činu. Kutzlerová také konstatovala, že Perutka svým jednáním způsobil státu škodu (49, 5 milionu) mnohonásobně přesahují hranici škody velkého rozsahu.

Nevinný je Perutka podle zatím nepravomocného rozhodnutí soudu v případě zneužití pravomoci. Někdejší šéf SSHR se hájil mimo jiné tím, že bylo nutné zajistit dostupnost nádrže, protože Bezpečnostní rada státu uložila správě nakoupit 100 tisíc tun ropy. Soudkyně uznala, že právě zajištění skladovací kapacity bylo Perutkovou motivací.

Kvůli zmizelé naftě žene policie před soud čtyři lidi včetně exšéfů Viktoriagruppe

Krimi

Podle ní se v rámci dokazování nepodařilo prokázat, že by cíleně jednal tak, aby státu způsobil škodu nebo ku prospěchu sebe či někoho jiného. „Právě tento úmysl tvoří obligatorní znak skutkové podstaty uvedeného trestního činu,“ vysvětlila Kutzlerová.

„Navíc nebylo zjištěno, že by se Perutka nějak nestandartním způsobem angažoval v tom, aby podřízení pracovníci vytvářeli příznivé podmínky pro VG. Naopak postupoval restriktivně,“ doplnila s tím, že se pro VG nesnažil vyjednat lepší podmínky. Správa po Perutkovi s Páleníkem požadovala celkem 245 milionů korun. Soud ji však s většinou nároku na odškodnění odkázal do civilního řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám