Hlavní obsah

Soud opět otevřel dvojnásobnou vraždu seniorů. Motivem měl být dům v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Krajský soud v Pardubicích začal v pondělí opět projednávat případ vraždy dvou seniorů, k níž došlo roku 2019 ve Velké Pasece na Havlíčkobrodsku. Z vraždy je obžalovaný Tomáš Fiala, kterému Vrchní soud v Praze zrušil dřívější výjimečný 23letý trest a případ vrátil k novému projednání.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Tomáš Fiala (vpravo) se svým obhájcem při zahájení hlavního líčení v loňském roce.

Článek

Fiala byl, stejně jako jeho tehdejší partner Jiří Nehyba, současně obžalován i z podvodu. Motivem vraždy byl podle vyšetřovatelů pokus získat do svého vlastnictví historickou vilu v Praze, jejíž hodnota se pohybuje na částce 22 milionů korun. V době činu bylo oběma obviněným 24 let a studovali vysokou školu.

Hlavní líčení v pondělí pokračovalo výslechem svědků. Z jejich úst mimo jiné zaznělo, že zavražděná žena nechtěla budovu prodat, protože k ní měla citové pouto. Promítaly se také videozáznamy z vyšetřovacího pokusu.

Mladík dostal 23 let za dvojnásobnou vraždu, těla hodil do vodní nádrže

Krimi

Třiasedmdesátiletá majitelka vily v pražské Bubenči nechtěla svou nemovitost prodat. Proto se podle obžaloby oba muži rozhodli připravit ji o ni podvodem. Nejprve měli za pomoci partnera poškozené převést nemovitost na společnost, která patřila jednomu z obžalovaných. Aby se na podvod nepřišlo, smluvil si Fiala s párem schůzku.

Jak zaznamenaly průmyslové kamery, setkali se u McDonaldu u obce Loket na Vysočině. Odtud odjeli do pronajaté chaty ve Velké Pasece. Zde měl Fiala podle žaloby oba postupně zabít. Muže údery nezjištěným předmětem, možná sekyrkou, do hlavy, seniorku zřejmě utopil.

Těla obětí policisté našli až v říjnu téhož roku v přehradní nádrži Švihov. Zatížena byla betonovým závažím.

S vraždou nemám nic společného, změnil výpověď mladík obžalovaný kvůli zmizelému páru

Krimi

Auto, v němž zavraždění přijeli na Vysočinu, mladíci převezli do Maďarska, odstavili a zapálili. Do Čech se vrátili vlakem. Následně se pokusili převést vilu v katastru nemovitostí. To se jim kvůli zásahu policie nakonec nepodařilo.

Fiala zpočátku přiznával, že zabil pohrabáčem sedmapadesátiletého poškozeného, a to údajně v sebeobraně potom, co muž zavraždil svou partnerku. Později ale uvedl, že u smrti páru nebyl. Nehyba byl v době činu v zahraničí.

Zavražděný pár skončil v přehradě. Já zabil jen jeho a v sebeobraně, tvrdil u soudu mladík

Krimi

Případ původně projednával Městský soud v Praze. Vrchní soud však jeho rozsudek vrátil k opětovnému projednání, a to do Pardubic, protože vražda se stala v okrese Havlíčkův Brod. Pokračování hlavního líčení je naplánováno také na 12., 14. a 17. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám