Hlavní obsah

Slzný plyn, kameny a zranění. Radikálové v Ostravě bojovali s policií

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Při dramatickém střetu pravicových radikálů s policií bylo v sobotu odpoledne zadrženo 62 lidí. Policie uvedla, že 21 policistů utrpělo zranění, ošetřeno bylo i několik demonstrantů. Policisté nyní pokračují dokumentací protiprávního jednání, analyzovat budou také pořízené obrazové záznamy.

Demonstrace proti Romům v OstravěVideo: Denisa Telaříková, Právo

 
Článek

Podle policejní mluvčí Gabriely Holčákové zadržela nakonec policie při sobotním střetu s radikály 62 lidí podezřelých z protiprávního jednání. „Postupně byly tyto osoby eskortovány na jednotlivá ostravská obvodní oddělení,“ upřesnila mluvčí.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nejvážnější incidenty se v sobotu v Ostravě odehrály na křižovatce ulic Nádražní a Mariánskohorská.

Během sobotních střetů bylo zraněno 21 policistů a došlo k poškození 12 policejních aut. „Poničeno také bylo 39 výstrojních a výzbrojních součástek policistů, jako například přileb, štítů a dalších věcí,“ upřesnila dále Holčáková.

Foto: Policie ČR

Jedna ze zbraní, které policie zabavila před protiromskou demonstrací.

Před samotnou protiromskou demonstrací a následným pochodem radikálů na ostravskou část Přívoz, kde žijí převážně Romové, zajistila policie také 20 zbraní či předmětů, které lze použít k útoku. „Byla to například mačeta, baseballové pálky, násady od krumpáčů a jiné. Nicméně k útoku na policisty radikálové při střetu použili i kamenů či lahví vytažených z popelnic,“ popsala Holčáková.

Zdravotníci během policejního zásahu ošetřili a do zdravotních zařízení převezli čtyři muže ve věku od 21 do 32 let. „Šlo o zranění hlavy či končetin. Jevila se jako lehká či středně těžká. Záchranáři je ošetřili a následně je převezli za doprovodu policie do ostravské městské nemocnice, kde je předali na úrazové ambulanci,“ sdělil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Jeden z mužů byl také zdravotníky ošetřen přímo na ulici.

Tři stovky policistů v ulicích

Při sobotním střetu na území Moravské Ostravy a Přívozu zasahovaly zhruba tři stovky policistů z různých jednotek. Ti bez problémů zvládli nejprve první romskou demonstraci proti neonacismu a rasismu na náměstí Svatopluka Čecha v Přívoze.

Romská demonstrace v Ostravě

Začala po 12. hodině a zúčastnilo se jí kolem 600 Romů. „Tato demonstrace proběhla poklidně. Po čtvrt na tři se lidé začali postupně rozcházet,“ upřesnila policie.

Jenže v tu chvíli o téměř dva kilometry dále na Prokešově náměstí v centru Ostravy začali demonstrovat pravicoví extremisté. Sešlo se jich zhruba 600 až 800.

„V průběhu dvou hodin, kdy probíhaly různé diskuse a vyjadřování názorů na náměstí pak byla celá demonstrace ukončena. Původně byl naplánován pochod z náměstí, avšak ten nakonec organizátor zrušil. Celý dav se vydal spontánně po Sokolské do Přívozu. Na něj se nabalovali další lidé. Nakonec jich odhadem byla tak tisícovka,“ popsal krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Do té doby policie nezasáhla, jelikož nedošlo k protiprávnímu jednání. To se stalo až ve chvíli, kdy dav zaútočil na ubytovnu sociálně slabých.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vzduchem létaly kameny a dýmovnice, policisté několikrát použili i slzný plyn.

„Radikálové začali na budovu házet kameny a lahve. Dům poškodili, došlo i k ohrožení života a zdraví osob, které tam přebývají. V tu chvíli proto policie začala organizovat zásah, který trval několik hodin,“ dodal policejní ředitel.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nejvážnější incidenty se v sobotu v Ostravě odehrály na křižovatce ulic Nádražní a Mariánskohorská. Na snímku zadržení radikálové.

Extrémisté proti těžkooděncům použili zbraně, které měli u sebe. Vzduchem létaly kameny, lahve, popelnice, policie použila i slzný plyn. Nakonec se těžkooděncům podařilo celou agresivní skupinu čítající několik stovek osob eliminovat na ulici Nádražní poblíž Sadu Boženy Němcové. Po sedmé hodině večer již byl policejní zásah ukončen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám