Hlavní obsah

Šlachta naštval soudkyni. Zmařil soudní jednání s Grygárkem

Někdejší šéf již zrušeného policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a nyní předseda politického hnutí Přísaha Robert Šlachta zmařil podle soudkyně Šárky Malíkové Petříčkové pondělní jednání ve sporu s bývalým náměstkem pražských vrchních žalobců Liborem Grygárkem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Libor Grygárek čekal v pondělí u soudu na Roberta Šlachtu marně.

Článek

Veřejné zasedání se mělo konat u Obvodního soudu pro Prahu 5, více než rok od podání civilní žaloby. V ní Grygárek žádá po Šlachtovi půl milionu korun a omluvu za tvrzení, která o něm dlouholetý bývalý policista tvrdil v knize Třicet let pod přísahou.

Je to maření tohoto soudního jednání. To je skoro na separaci nákladů
Šárka Malíková Petříčková, soudkyně

Šlachta se snažil pondělní jednání odročit s tím, že si našel pro tento soudní spor právníka až minulý týden, a ten tak neměl dostatek času se s případem seznámit.

Soudkyně mu však v pondělí nevyhověla s odůvodněním, že ústní jednání bylo nařízeno už před třemi měsíci a žalovaný exšéf ÚOOZ měl podle ní dostatek času sehnat si advokáta.

Grygárek chce po Šlachtovi půl milionu a omluvu kvůli jeho knize

Krimi

Ještě víc však soudkyni rozhořčil následný návrh Šlachtova právníka Petra Opletala, aby byl spor delegován k soudu Brno-venkov. Rozhodnout by prý o tom měl Nejvyšší soud. Opletal to vysvětlil tím, že jde o soud v blízkosti bydliště Šlachty, a navíc by to k němu měli blíž navrhovaní svědci.

Podle soudkyně měl ale o návrhu žalovaný informovat dřív než v den jednání. Účastníci by se pak nemuseli zbytečně scházet. Soudkyně musí nyní nechat návrh Šlachtova advokáta posoudit nadřízeným Městským soudem v Praze. Pondělní jednání tak vůbec nemohla zahájit.

„Zbabělý přístup“

„Je to maření tohoto soudního jednání. To je skoro na separaci nákladů,“ podotkla rozladěná soudkyně. O proplacení těchto nákladů za pondělní jednání pak následně Grygárkův právník Petr Toman skutečně soud požádal.

Grygárek vysoudil dalších 520 tisíc za nezákonné stíhání

Krimi

„Robert Šlachta zmařil dnešní jednání. Je to nestandardní a zapadá mi to do jeho zbabělého přístupu, protože podobně nedůstojně, tak jako to zmařil dnes, se vyjadřuje i k podané žalobě,“ řekl Právu Grygárek.

Šlachta podle něj v prohlášení pro soud tvrdí, že knihu, v níž jsou ostré výroky na Grygárkovu adresu, nepsal, vytvořil ji prý novinář Josef Klíma. Tomu údajně Šlachta žádné informace nedával, autor podle jeho vyjádření vycházel z veřejných sdělovacích prostředků.

Součástí žaloby je celkem osm domnělých Šlachtových výroků z jeho knihy, kterými se Grygárek cítí být poškozen. Šlachta např. uvedl, že bývalý státní zástupce podával vlivným lobbistům, politikům a manažerům informace z jejich policejních spisů. Nepřímo naznačil, že za to získal a „disponuje drahým bytem v pražské galerii Myšák, což ho následně opět spojilo s některými lobbisty“.

Zastavení stíhání Grygárka definitivně platí

Krimi

V knize je také věta: „… a bylo jasné, že úniky jdou od Grygárka,“ nebo tvrzení: „My jsme měli kliku, že se všichni scházeli u Grygárka, protože to byl jejich hlídací pes. (…) Placený byl, jen jsme to nedokázali prokázat.“

„Nic jsem nezmařil“

„I po zprošťujících rozsudcích pokračoval (Šlachta) v šíření nepravd,“ uvedl v pondělí advokát Toman. Podle něj tak někdejší šéf ÚOOZ pokračoval v ničení Grygárkovy pověsti.

Šlachta, který se pondělního zrušeného a na neurčito odročeného jednání neúčastnil, nařčení z maření jednání pro Právo odmítl. „Měl jsem tříměsíční zákonnou lhůtu na advokáta, kterého jsem si našel minulý týden, a ten už minulý týden posílal, že chceme jednání k prostudování spisu odročit. Je netradiční, že nám soudkyně nevyhověla a že k jednání došlo,“ řekl Šlachta.

Šlachtovi dárci: Exspolupracovník Rittiga i podnikatel z Plzně

Domácí

Doplnil, že více než roční čekání na soudní zasedání není jeho vinou, protože soudy řešily, který z nich bude případ projednávat. Ten v Praze 5 to původně odmítl a věc měla být podle Šlachty u nyní navrhovaného okresního Brno-venkov.

Jenže proti tomu se ohradil Grygárek a jeho odvolání pak vyhověl pražský městský soud. Nařídil tedy kauzu projednat v Praze 5. „Soudy to řeší už rok, ale ne díky mně, ale kvůli tomu, jak si to přehazují, a kvůli panu Grygárkovi, který to napadal,“ dodal Šlachta.

Šlachtu kvůli jeho knize prověřovala i policie. Zjišťovala, zda nezveřejnil tajné informace. Případ nakonec odložila.

Reklama

Výběr článků

Načítám