Hlavní obsah

Silnice zasypal nový sníh. Dopravu komplikuje i silný vítr a ledovka

Právo, ČTK, koc, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českou republiku v noci na čtvrtek zasypal nový sníh. Silničáři napříč kraji vybízejí řidiče k opatrnosti. Horší je situace v Ústeckém kraji, kde například zapadl autobus do závěje. Ty čekají řidiče také v Libereckém kraji, kde fouká silný vítr, silnice do Harrachova je uzavřena a silničáři radí raději nevyjíždět.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 14.1.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Některé silnice v Ústeckém kraji jsou kvůli vydatnému sněžení nesjízdné. Podle policejního webu je uzavřená silnice mezi Chomutovem a hraničním přechodem v obci Hora Svatého Šebestiána, kromě sněhu tam také fouká silný vítr. Místy nesjízdný je levý jízdní pruh na dálnici D8. Nesjízdný je v obou směrech i úsek z Loučné pod Klínovcem do Kovářské na Chomutovsku. Kvůli ledovce by si měli dát řidiči pozor také mezi obcemi Brocno na Litoměřicku a Chudolazy na Mělnicku. Komunikace se v zimě neudržuje.

Vyprošťování zapadlého kamionu u rybníku Lotus u SlanéhoVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Chumelenici doprovodí silný vítr a závěje, varovali meteorologové

Počasí

V Teplicích v ulici Masarykova podle policie zapadl autobus do závěje, částečně blokuje vozovku. Dva autobusy havarovaly v Chomutově v ulici Blatenská, na místě se tvoří kolona. Silnice je sjízdná se zvýšenou opatrností.

Sněhové jazyky v polohách nad 300 metry nad mořem se tvoří u obce Staré Křečany na Děčínsku, řidiči by tam měli být opatrní. V ulici Českolipská na výjezdu z Děčína se tvoří kolony, hrozí dopravní kolaps.

Liberecký kraj zasypal v noci na čtvrtek další sníh. Práci silničářů navíc komplikuje silný vítr. V otevřených úsecích se tvoří sněhové jazyky a v horských oblastech závěje. Problémy mají hlavně kamiony ve stoupáních, cesty jsou ale s opatrností sjízdné. Silničáři doporučují hlavně do hor přibalit i sněhové řetězy. Kdo nemusí, do hor by vyjíždět neměl, řekl ráno Eduard Bark, provozní technik společnosti Silnice LK, která má údržbu silnic v kraji na starosti.

Meteorologové varovali před náledím, sněžením a silným větrem

Počasí

"Je to horší, než říkaly předpovědi, v kraji do rána napadlo až 20 centimetrů sněhu. Technika nám jezdí celou noc, teď to budou doklízet. Srážky ustávají, ale přidal se k tomu vítr, který nám silnice v otevřených úsecích zafukuje," doplnil Bark.

Pozor by si měli dát motoristé třeba na silnici I/13 směrem na Frýdlant, kde jsou sice sněhové zábrany, přesto tam může být silnice zavátá. V horách se tvoří závěje. "Frézy jsme ale zatím nasadit nemuseli," dodal Bark.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Havarovaný autobus u Čerňovic

Vzhledem k počasí zůstává pro kamiony nad 3,5 tuny stále uzavřená silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Silničáři doporučují řidičům kamionů využít k cestě do Polska silnici I/35 přes Hrádek nad Nisou na Liberecku. Zavřená je pro nákladní dopravu nad šest tun silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo směrem na Raspenavu a Hejnice. Řidiči musí využít silnici I/13 a jet přes Frýdlant.

Foto: Policie ČR

Dopravní nehoda aut na Žďársku

Na silnicích v Plzeňském kraji je dnes ráno po sněžení vrstva rozbředlého sněhu, který místy namrzá. V některých úsecích silnic tvoří silný nárazový vítr sněhové jazyky. Dálnice D5 je převážně mokrá po solení. Mezi Pernarcem a Čerňovicemi sjel autobus mimo komunikaci. Cestovalo v něm 11 osob včetně řidiče. Všichni bez zranění. Pro pasažéry byla zajištěna náhradní doprava.

Chopte se lopaty, vyzývá politička občany Madridu. Situace je nadále vážná

Evropa

Ve Středočeském kraji leží na řadě silnic rozbředlý sníh po chemickém ošetření, a to i na dálnicích a silnicích první třídy. "Silnice jsou od noci udržované a sjízdné. Uzavřena je pouze silnice III/12531 mezi obcemi Hatě a Jelčany, jsou tam závěje a míří tam těžká technika," řekl pracovník dispečinku krajských silničářů.

V noci byla na několika místech uzavřena dálnice D1, zablokovaly ji kamiony, které nemohly vyjet stoupání po kluzké vozovce. Dálnice z tohoto důvodu stála například zhruba 40 minut na 52. kilometru, zhruba 2,5 hodiny byl provoz zastaven také na 26. kilometru ve směru na Prahu, vyplývá z informací Národního dopravního informačního centra.

Na silnicích všech tříd v Královéhradeckém kraji ležel ve čtvrtek ráno po nočním sněžení rozbředlý nebo ujetý sníh. V Krkonoších za posledních 24 hodin napadlo kolem 30 centimetrů sněhu. Na nesolených horských silnicích leží po pluhování asi deseticentimetrová vrstva ujetého sněhu. Na silnicích v lesích by si řidiči měli dát pozor na větve padající pod tíhou mokrého sněhu na silnice.

Foto: Policie ČR

Autobus u Křižanova sjel na krajnici a poté do příkopu. V autobuse jel jeden pasažér, bez zranění.

Všechny silnice v Pardubickém kraji pokrývá sníh, a to i v níže položených oblastech. Se sněhovými jazyky musí řidiči počítat v okolí Hlinska, Skutče a dalších míst na Chrudimsku, u Lanškrouna, mezi Svitavami a Poličkou, Žamberka a v Železných horách. Státní silnice přes 1/11 Suchý vrch je sjízdný se sněhovými řetězy. Pod tíhou sněhu jsou na Pardubicku a Rychnovsku ohnuté stromy na úsecích silnic Borohrádek-Horní Jelení, Bělečko-Vysoké Chvojno a Vysoké Chvojno-Borohrádek. Počasí působí v některých místech dopravní problémy. Na silnici I/37 u Trhové Kamenice na Chrudimsku směrem na Rohoznou je ledovka, v kopci uvázly kamiony.

Na silnicích v Brně, na Brněnsku, Blanensku a Vyškovsku hrozí ve čtvrtek ráno náledí, všechny silnice v kraji jsou sjízdné s opatrností. Na území kraje se teploty drží pod nulou, na Blanensku a Brněnsku je zataženo se sněhovými přeháňkami. Na Blanensku leží na silnicích první třídy rozbředlý sníh po chemickém ošetření, na silnicích nižších tříd je vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Na silnicích se objevují také sněhové jazyky. V ostatních částech kraje jsou silnice většinou mokré po chemickém posypu a silničáři doporučují opatrnost.

Několik centimetrů sněhu napadlo v noci v Olomouckém kraji. Na vozovkách je ráno vrstva rozbředlého sněhu a ve vyšších polohách se místy kvůli silnému větru tvoří sněhové jazyky.

Provoz na silnicích Vysočiny v noci na čtvrtek ztěžovalo sněžení a sněhové jazyky. V některých místech nemohly vyjet kamiony. Na dálnici D1 byly v noci největší problémy ve směru na Prahu mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, kde řidiči asi tři hodiny po půlnoci kvůli špatné sjízdnosti odstavili kamiony. Tento úsek už je plně průjezdný, sdělila mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám