Hlavní obsah

Silnice pokryla ledovka, na jihu Moravy bouraly desítky řidičů

Aktualizováno

Řidiči si ve středu ráno musejí dát pozor na ledovku, sněhové jazyky nebo mrznoucí mrholení. Asi nejhorší situace je v Jihomoravském kraji, kde v souvislosti s počasím evidují desítky nehod. Bourá se také ve středních Čechách.

Foto: Policie ČR

Kluzká silnice na jihu Moravy

Článek

Jihomoravští policisté řešili od brzkého středečního rána asi 20 dopravních nehod. Většina má souvislost s počasím. V kraji je náledí, řidiči by měli být opatrní.

„Vážnější nehodu aktuálně řeší policisté na komunikaci číslo 23 ve směru z D1 na Rosice, na křižovatce u Ostrovačic. Při nehodě se zranilo pět osob,” uvedla policie na Twitteru s tím, že hlavní silniční tahy jsou sjízdné, ale šoféry může překvapit kluzký povrch na méně frekventovaných komunikacích. V Hodějicích sjel autobus do příkopu.

Policisté ve středních Čechách dnes ráno zaznamenali větší množství nehod souvisejících s náledím. Většinou se obešly bez zranění. Auta bourala na Kladensku, Příbramsku a v okolí Prahy, řekla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. „Silnice kloužou, ale zatím nemám hlášenou žádnou závažnější nehodu. Jsou to jen ťukance nebo případy, kdy auto sjede mimo vozovku,” uvedla mluvčí.

Například u Slatiny na Kladensku se ráno srazila převozní sanitka s nákladním autem, v Tursku u Prahy sjel kamion do příkopu. Podobně skončilo další vozidlo u Dolních Lomnic poblíž Prahy. Na Příbramsku se auto při nehodě přetočilo přes střechu. Dopravní nehoda byla hlášena také na 29. kilometru dálnice D7, kde se srazilo nákladní auto s dodávkou. „Byl to ale jen ťukanec. Ostatní řidiči to objíždějí a provoz to nekomplikuje,” dodala Schneeweissová.

Řidiči si v Moravskoslezském kraji musejí dávat pozor na ledovku či sněhové jazyky. Na některých komunikacích, hlavně ve vyšších polohách, leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu. Sněhové jazyky na silnicích se tvoří například na Bruntálsku a Opavsku.

V obou okresech řidiči mohou narazit na ledovku či mrznoucí mrholení. Ujetá vrstva zledovatělého sněhu leží zase na silnicích Frýdecko-Místecka. Na Karvinsku, Novojičínsku a v Ostravě jsou silnice většinou sjízdné bez omezení. Na devatenáctikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá platí stále v obou směrech zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

Foto: Policie ČR

Jedna z nehod na jihu Moravy

V některých částech Olomouckého kraje se ráno kvůli dešti tvoří na silnicích ledovka. Kluzké jsou vozovky například na Olomoucku či Prostějovsku. Správci silnic proto s předstihem provedli chemický posyp, místy se však na silnicích tvoří ledovka. Před namrzajícími vozovkami varují správci silnic například na Šternbersku.

Podle hlášení řidičů na sociálních sítích je ráno ledovka také na silnici mezi obcemi Bohuslavice a Vilémov na Olomoucku či v okolí Čech pod Kosířem na Prostějovsku. Ledovka se ráno vytvořila i na komunikacích v Olomouci.

Silnice v Královéhradeckém kraji byly ráno sjízdné se zvýšenou opatrností, lokálně mohou namrzat. Na některých vedlejších silnicích ve výše položených oblastech okresů Jičín, Trutnov, Rychnov nad Kněžnou a zvláště pak v Orlických horách a Krkonoších ležela ujetá zledovatělá vrstva sněhu, vyplynulo z ranního sdělení Ředitelství silnic a dálnic.

Silnice nižších tříd ve vyšších polohách Vsetínska a Zlínska pokrývá místy uježděná vrstva sněhu krytá posypem, v některých úsecích může být zledovatělá. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Ostatní vozovky ve Zlínském kraji jsou většinou po chemickém ošetření holé a vlhké nebo mokré. Nesjízdná je vinou ledovky nadále silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku. Téměř pětikilometrový úsek vedoucí z podstatné části kopcovitým terénem a přes les silničáři přes zimu neudržují.

Se zbytky sněhu a ledu musejí řidiči počítat i na silnici III/43230 z Koryčan na Kroměřížsku směrem na Vřesovice na Hodonínsku. Ani ta není přes zimu udržovaná.

V Pardubickém kraji leží lokálně na silnicích zbytky sněhu. Jeho uježděná vrstva zůstává na menších komunikacích ve výše položených oblastech. Na Orlickoústecku se také tvoří náledí. Se sněhem na vozovkách se řidiči mohou setkat v oblasti Lanškrouna, Vysokého Mýta a v Železných horách, kde je i zledovatělý. Úsek silnice I/11 z Jablonného nad Orlicí do Červené Vody je sjízdný pouze se sněhovými řetězy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám