Hlavní obsah

Sérioví lupiči se na akci připravovali, u pumpy číhali i tři hodiny v trávě

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roudnice nad Labem

Patnáct loupeží mají podle policistů na svědomí dva mladíci z Roudnice nad Labem na Litoměřicku. Dvanáct čerpacích stanic, dvě herny a zastavárnu v Ústeckém a Středočeském kraji přepadli během dvou měsíců od listopadu loňského roku.

BEZ KOMENTÁŘE: Lupič při přepadení ohrožoval ženu pistolíVideo: Policie ČR

 
Článek

Pachatelé ve věku 20 a 21 let si vytipovaný objekt před loupeží vždy důkladně zmapovali, a čekali na vhodný okamžik. Před jednou pumpou takto tři hodiny leželi v trávě.

„Do objektu vešel vždy starší z mužů, pečlivě zamaskovaný, a se slovy: ´To je loupežné přepadení,´ namířil na obsluhu pistoli a žádal po ní hotovost. Druhý muž na něj většinou čekal v autě,“ uvedl kriminalista Roman Kočí.

Policii se dlouho nedařilo lupiče dopadnout. „Měnili maskování, vozidla a v jednotlivých případech nebyla žádná pravidelnost. Bylo to pro nás složité,“ připustil Kočí.

Pomohl až policista v civilu

Osudným se pachatelům stalo přepadení roudnické zastavárny na sklonku ledna. Muže stojícího poblíž si všiml kolem procházející policista v civilu.

„V tu chvíli mu nevěnoval větší pozornost. Když nastoupil do služby a zjistil, že došlo k přepadení této provozovny, informoval o podezřelém vyšetřovatele případu. Ti pak na základě jeho popisu vytipovali pět osob, mezi kterými policista dotyčného bezpečně identifikoval,“ popsal Kočí. Zásahová jednotka zadržela oba muže 2. února.

Kriminalisté při domovní prohlídce zajistili plynovou pistoli, kterou pachatel při přepadeních používal. „Cynicky přiznal, že byla vždy nabitá a že by jí v případě svého ohrožení použil,“ tlumočil Kočí pachatelovu výpověď.

Lup naházeli do automatů

Mladíci, přičemž jeden pocházel s dobře situované rodiny, se ke všem přepadením přiznali. Strůjce loupeží jako motiv uvedl, že potřeboval peníze na splacení dluhů. Ve skutečnosti však většinu peněz naházel do hracích automatů.

Celková škoda, kterou lupiči způsobili, se blíží půl miliónu korun. Kriminalistům navíc přiznali, že měli v plánu ve své činnosti pokračovat, tentokrát v okolí dálnice D1.

Oběma mužům, z nichž starší skončil ve vazební věznici, hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám