Hlavní obsah

S náklaďákem vjel do cesty záchrance, dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Přímo do cesty blikající a houkající záchrance vjel v roce 2019 u Velké Bíteše řidič nákladního auta Antonín Morava. Řidič sanitky už nestačil na bezohledný manévr reagovat a došlo ke střetu, při němž byla zraněna záchranářka. Moravovi ve středu brněnský Krajský soud potvrdil podmíněný trest za ublížení na zdraví a dodal, že vzhledem k nulové sebereflexi řidiče jde o trest nepřiměřeně mírný.

Antonín Morava u brněnského souduVideo: brno soud sanitka morava bíteš , Právo

 
Článek

Sanitka záchranné služby předjížděla kolonu vozidel se zapnutými majáky i sirénou. Morava za volantem náklaďáku přesto začal odbočovat doleva.

Okresní soud Brno-venkov řidiče potrestal za těžké ublížení z nedbalosti ročním trestem s podmíněným odkladem na tři roky a zákazem řízení na čtyři roky. Muži ale takový trest přišel příliš přísný.

„Rozsudek je nesprávný, soud dostatečně nezjistil skutkový stav, dokazování by mělo být doplněno. Jsou tam značné pochybnosti. Soud se nezaobíral povinnostmi řidiče sanitky, nemohli jsme se ptát na zdravotní stav převážené pacientky, přitom to bylo důležité k tomu, jestli záchranka musela jet tak, jak jela,“ argumentovala řidičova advokátka.

Na Prachaticku havarovala převozní sanitka, zemřela pacientka

Krimi

„Ta sanitka nehoukala. Srážce jsem nemohl zabránit, sanitka byla v koloně někde za mnou a při odbočování nebylo v protisměru žádné auto,“ tvrdil Morava.

Odvolací senát v čele s Hanou Kleinovou ale neměl pro podobné námitky pochopení.

V Praze bouraly dvě sanitky, v nemocnici skončilo sedm lidí

Krimi

„Trestná činnost obžalovaného byla spolehlivě a jednoznačně prokázána. Má spekulativní až bizarní námitky. Obžalovaný jednoznačně porušil zákon a choval se bezohledně. Kdyby sledoval situaci v provozu, choval se ohleduplně a respektoval zákon, tak by k nehodě nedošlo. Vzhledem k nulové sebereflexi je trest až nepřiměřeně mírný,“ vyprovodila Kleinová Moravu od jednání.

Reklama

Související články

Žena na Liberecku vyskočila za jízdy ze sanitky

Netradiční případ řešili záchranáři loni na podzim na Liberecku. Z jedoucí sanitky tam vyskočila převážená žena a utíkala k řidiči jedoucímu za nimi. Ten její...

Výběr článků

Načítám