Hlavní obsah

Utopila ve vaničce novorozence, kterého zplodila s krátkou známostí, tvrdí obžaloba

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Královéhradecký krajský soud začal ve čtvrtek projednávat případ vraždy novorozené holčičky, k níž došlo loni na Jičínsku. Z nepochopitelného činu se zpovídá tehdy 18letá matka. Nechtěné dítě podle obžaloby původně hodlala dát po porodu do babyboxu, pak ji inspiroval zhlédnutý film a ona se rozhodla, že novorozeně zabije.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Své dítě porodila mladá žena v 18 letech.

Článek

K tragédii došlo 3. června v bytě obytného domu v menší obci na Jičínsku. Podle obžaloby žena usmrcení dítěte plánovala asi týden.

„Poté, co poškozenou spontánně porodila na WC, uchopila ji za dolní končetiny a minimálně jednou s ní udeřila o podlahu. Poškozená i nadále jevila známky života, tak ji poté, co napustila plastovou vaničku vodou, topila položenou do vody obličejem ke dnu vaničky. To trvalo dvě až tři minuty,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Lenka Faltusová.

O činu nechtěla mluvit

O svém činu nechtěla obžalovaná u soudu vypovídat, četly se proto její výpovědi z přípravného řízení.

„Přes Facebook jsem se v září 2018 seznámila s klukem z Mladé Boleslavi,“ uvedla tehdy policii. S Petrem, jak se jmenoval, se sešli asi po týdnu, co si začali psát. Odjela za ním do Boleslavi, kde žil v ubytovně. Vídali se asi měsíc včetně toho, že spolu měli pohlavní styk.

„O možnosti otěhotnění jsme se nebavili, já žádnou antikoncepci neměla a on se mě neptal. Nikdy jsem ani nebyla u gynekologa,“ přiznala tehdy krátce zletilá dívka. Když zjistila, že těhotná je, zatelefonovala mu to.

„Petrovi se to nelíbilo, že ho to nezajímá. Že to není jeho,“ uvedla obžalovaná s tím, že to pak přestala řešit a muže už nikdy nekontaktovala. Přibírání na váze prý neskrývala, současně se ale nepřipravovala na narození dítěte ani nenakupovala výbavičku. Když byla v šestém sedmém měsíci, zeptala se jí matka, zda není těhotná. Přiznala to, ale poté, co jí matka řekla, že se jí to nelíbí, už problém údajně také nikdy neřešily, matka jí o průběhu porodu neinformovala. Neptala se ani, kdy to bude.

Matka zavolala policii

Do smutného příběhu zasáhla matka prakticky až v den porodu, kdy našla po příchodu doma igelitovou tašku. Dcera jí řekla, že v ní je mrtvé dítě. Že porodila do záchodu, ale miminko se utopilo. Poté matka zavolala lékaře a ti také policii.

„Mrzí mě to. Matka mi to furt vyčítala, ať s tím něco dělám, tak mi z toho už hráblo,“ uvedla obžalovaná. Také podle jejího obhájce vše nemuselo dojít tak daleko, kdyby zde normálně fungoval vztah matky a dcery.

Hlavní líčení bude pokračovat u hradeckého soudu v pondělí výpověďmi znalců a v úterý, kdy by měl být vynesen rozsudek. Devatenáctileté ženě hrozí trest odnětí svobody na 15–20 let, nebo dokonce trest výjimečný.

Reklama

Výběr článků

Načítám