Hlavní obsah

Řidiči ujeli od každé šesté nehody, kterou způsobili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý šestý řidič, který způsobí nehodu, od ní ujede, aniž by situaci řešil. V roce 2021 bylo takových případů 17 683. Novinkám to řekla policejní mluvčí Hana Rubášová.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Článek

„V roce 2021 šetřili policisté celkem 99 332 dopravních nehod a případů, kdy řidič viník z místa nehody ujel, evidovali celkem 17 683, což je téměř 18 %,“ uvedla Rubášová.

Dodala, že v těchto případech bylo loni usmrceno 8 osob, 19 jich bylo těžce zraněno a 446 lehce.

Řidič u Brna obrátil auto s matkou a dětmi do protisměru a ujel

Krimi

„Statisticky evidujeme pouze to, že řidič ujel (tedy prvotní skutek – ujetí od dopravní nehody), nikoli, zda byl následně vypátrán,“ odpověděla mluvčí na dotaz Novinek, jaká je objasněnost této protiprávní činnosti.

V červnu o tisíc víc

Policejní statistika uvádí, že k červnu letošního roku bylo evidováno více než devět tisíc takových případů. V meziročním srovnání jejich počet vzrostl o více než tisíc.

Do konce července pak podle policejní mluvčí počet takových případů stoupl za letošek na 10 491 případů. Tyto nehody nepřežilo 6 lidí, 17 jich bylo těžce zraněných a 289 lehce.

Celkově zatím tento rok policisté řešili 56 282 dopravních nehod.

Srazil chodce, odtáhl ho a nechal bez pomoci. Soud uložil řidiči z Plzně 2,5 roku vězení

Krimi

Ujetí od dopravní nehody je závažný přestupek, řidiči za něj hrozí strhnutí sedmi bodů, pokuta do pěti tisíc korun a případně i odebrání řidičského oprávnění.

Až pět let vězení

Pokud dojde ke zranění některého z účastníků nehody, jedná se o trestný čin neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku. Za něj hrozí pachateli až pětileté vězení a zákaz činnosti.

Podle aplikace Jaktrestame.cz mezi lety 2016 a 2020 vyvázlo 66 procent takových řidičů s podmínkou, 17 procent se dostalo do vězení a zákaz řízení obdrželo 219 lidí z celkového počtu 247 odsouzených.

Záchranáře stíhají za opilost a neposkytnutí pomoci

Krimi

Anketa

Byl/a jste někdy účastníkem dopravní nehody?
Ano
72,6 %
Ne
27,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 978 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám