Hlavní obsah

Srazil chodce, odtáhl ho a nechal bez pomoci. Soud uložil řidiči z Plzně 2,5 roku vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Plzeňský okresní soud poslal ve čtvrtek na 2,5 roku do vězení Oldřicha Kostifála za dopravní nehodu z loňského října, při níž zemřel senior. Sedmadvacetiletý muž za volantem vozu Škoda Octavia tehdy u obchodního centra Doubravka srazil při couvání chodce, místo pomoci ale bezvládné tělo odtáhl z cesty na chodník a ujel. Zraněný muž v nemocnici zemřel.

Foto: Právo

Muž obžalovaný kvůli sražení chodce (16. června 2022)

Článek

Kostifála soud uznal vinným z usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a navíc i z maření úředního rozhodnutí, neboť v době nehody měl uložen zákaz řízení.

Kromě trestu odnětí svobody ve věznici s ostrahou soud muži uložil pětiletý zákaz řízení a nařídil mu zaplatit jako náhradu škody 2,5 milionu korun.

Rozsudek není pravomocný, žalobce se proti němu odvolal.

Podle soudce Ondřeje Klůse obžalovanému přitížilo, že se dopustil více trestných činů a nejednalo se o jeho ojedinělé vybočení z řádného života.

„Je na místě na obžalovaného působit už uložením nepodmíněného trestu. Všechna předchozí tři odsouzení a s nimi spojené alternativní tresty nepřiměly obžalovaného k zamyšlení a nápravě,“ uvedl Klůs.

Řidič smetl v Plzni chodce (12. října 2021).Video: Policie ČR

„Cítím se být vinen. Toho, co je popsáno v obžalobě, jsem se dopustil. Zpanikařil jsem,” řekl obžalovaný u soudu.

Kostifála vypátrali kriminalisté tři dny po nehodě. Nepomohla mu ani rychlá změna image, aby vypadal jinak, než jak ho u nehody zachytila bezpečnostní kamera a jak jej popsali svědci.

„Při couvání přehlédl přecházejícího chodce a zadní částí svého vozidla jej srazil. Po střetu vystoupil, muže uchopil v podpaží a odvlekl ho z vozovky na chodník. Z místa následně ujel, aniž muži zajistil potřebnou pomoc,“ uvedl státní zástupce Jiří Růžička.

Nehodu zachytila kamera z budovy blízkého obchodního centra. Na záběrech je vidět, jak ulicí rychle couvá černá Škoda Octavia a zadní částí sráží muže s nákupními taškami, který šikmo přechází vozovku a je k autu otočen zády.

Po nárazu, který muže odhodí do vzdálenosti asi tří metrů, z vozidla vybíhá řidič. Tělo chytne v podpaží a snaží se ho odtáhnout na chodník. V okamžiku, kdy k místu přichází další člověk, řidič naskakuje do auta a odjíždí.

Srazil chodce, odtáhl ho z cesty a ujel. Senior zemřel

Krimi

„Slyšel jsem za sebou ránu. Tak jsem se otočil a viděl na vozovce ležet staršího pána. Kousek od něho stála černá octavia. Z místa řidiče vystoupil muž v bílé kšiltovce a s plnovousem. Neříkal nic. Pak běžel k tomu ležícímu muži, chytil ho pod rameny v podpaží a začal s ním manipulovat,“ vypověděl jeden ze svědků.

Podle jiného svědka se řidič snažil muže nejdříve postavit na nohy. „To se mu nepovedlo, tak ho položil na zem. Ještě ho plácal po tváři. Když zjistil, že vůbec nereaguje, nechal ho ležet na chodníku a šel zpátky do auta. Řekl, že jede pro sanitku. Pak zabouchl dveře a rychle se rozjel, až mu pískaly gumy,“ líčil.

Srazil chodce, odtáhl ho z cesty a nechal bez pomoci. Řidiči z Plzně hrozí šest let

Krimi

Zraněný krvácel z hlavy. Svědci mu ji podložili dekou a zavolali záchranku. „Vůbec nekomunikoval, byl v bezvědomí. Pomalu ale začal přicházet k sobě. Chrčel a ukazoval rukou na hlavu. Pak přijela sanitka a odvezla ho do špitálu,“ dodal další svědek.

V nemocnici u muže zjistili krvácení do mozku, okamžitě putoval na operační sál. Zachránit se ho ale nepodařilo, druhý den zemřel.

Jednání řidiče označila mluvčí záchranné služby Mária Svobodová za trestuhodné. „Nevolal na tísňovou linku ani nikoho nežádal o pomoc. Se zraněným rovnou manipuloval, a to velmi nevhodným způsobem,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám