Hlavní obsah

Řidič při předjíždění zabil cyklistu, u soudu marně žádal o podmínku

Brno

Ve špatnou dobu na špatném místě se ocitl loni v únoru mladý cyklista. Při odbočování na křižovatce v Blansku ho totiž smetl a zabil pětadvacetiletý Vladan Valouch za volantem svého BMW. Na místě, kde je povolená sedmdesátikilometrová rychlost, mu tachometr ukazoval 118 km/h. Muž chtěl vyklouznout jen s podmínkou, brněnský Krajský soud mu ale ve středu potvrdil za usmrcení z nedbalosti dvouletý trest vězení a osmiletý zákaz řízení.

BEZ KOMENTÁŘE: Vladan Valouch u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Valouch už dostal trest u Okresního soudu v Blansku, nastoupit do vězení se mu ale nechtělo, stejně tak nesouhlasil s tím, aby platil pozůstalým téměř třímilionové odškodné.

„Klient nerozporuje výrok o vině, ale nemůže se ztotožnit s trestem a náhradou škody. Hned na začátku trestnou činnost sice nedoznal, i když tak zamýšlel,“ argumentoval mužův obhájce Róbert Hlaváček.

„Trest není v souladu se zásadou přiměřenosti, stačil by mírnější. Obžalovaný je mladý, bezúhonný a zaměstnaný. Vězení tak není trestem, který by mohl pozitivně ovlivnit jeho budoucí chování,“ dodal obhájce s tím, že odvolací soud by měl vynést podmíněný verdikt a poškozené odkázat s jejich nároky na civilní soudy.

Řidič mstitel úmyslně srazil cyklistu. Dostal podmínku

Krimi

„Byla to celé moje chyba, neměl jsem předjíždět. Je mi to líto, snažím se to nějak odčinit,“ tvrdil Valouch. Na dotaz soudu, zda rodině zaslal aspoň nějaké peníze, ale odpověděl zamítavě. Prý to však řeší s pojišťovnou.

Zmocněnec pozůstalých Jan Paroulek upozornil, že soud by měl vdově po cyklistovi a jeho dvěma dětem přiznat ještě větší finanční satisfakci. „Otec jim byl nebývalou oporou v jejich životech, málokdy jsem za svou praxi viděl tak pevné rodinné vazby,“ upozornil. Vyšší odškodné podpořil i státní zástupce. „Poškozený byl mladý, měl děti, které potřebují otce. Trest vězení je adekvátní,“ mínil žalobce.

Vězení ano, odškodné ne 

Odvolací senát v čele s Josefem Teplým nakonec dvouletý trest vězení potvrdil, ale pozůstalé odkázal na žaloby u civilních soudů. „Vina obžalovaného je nesporná. Jel riskantně, až hazardně. V místě, kde byla omezená rychlost na 70 km/h, předjížděl rychlostí 118 km/h. A je tu fatální následek, úmrtí mladého muže, který měl celý život před sebou,“ přemítal Teplý.

Mladý cyklista zemřel po srážce s autem, řidič ujel

Krimi

Soudci upozornili, že při rozhodování o výši odškodného bude hrát roli i to, že na tragédii podle nich nenese výlučnou vinu pouze předjíždějící řidič. „Cyklista se ve chvíli, kdy odbočoval, nepřesvědčil, zda v protisměru nepředjíždí jiné vozidlo. Přitom byl v křižovatce, kde je předjíždění povoleno. Obžalovaný se mu snažil vyhnout, bohužel oba se vyhýbali na stejnou stranu,“ řekl soudce Teplý.

„Zavinění cyklisty vidíme tak na dvacet procent. A nezapomínejme ani na dalšího nepřímého účastníka, sice předjížděného řidiče, který také překročil rychlost, když jel 93 km/h,“ dodal Teplý s tím, že vzhledem ke komplikovanosti případu bude na civilním soudu, aby odškodné správně posoudil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám