Hlavní obsah

Recidivista uškrtil v Olomouci majitelku domu, do něhož se vloupal

Olomouc

Čtyřicetiletý muž zavraždil podle policie ve středu časně ráno v rodinném domě v olomoucké městské části Nedvězí jeho 84letou majitelku, která ho přistihla, když šmejdil po domě. Seniorku, kterou dobře znal, stejně jako ona jeho, uškrtil. Z místa utekl poté, co se probudil syn zavražděné, který jej vyrušil. Policie ho dopadla téhož dne odpoledne. Ukrýval se v sousedství. Novináře o tom v pátek informoval kriminalista Jan Lisický.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Policejní tísňová linka přijala 28. července v brzkých ranních hodinách oznámení o možném vloupání do rodinného domu v olomoucké místní části Nedvězí. Po příjezdu na místo policejní hlídka v jednom z pokojů našla čtyřiaosmdesátiletou majitelku bez známek života,“ uvedl vyšetřovatel.

Policie obvinila ženu z dvojnásobné vraždy v Českých Budějovicích. Obětí je i dítě

Krimi

Kriminalisté podle něj již ve středu dopoledne odhalili identitu podezřelého a vyhlásili po něm pátrání. V odpoledních hodinách se pak muže podařilo v jeho úkrytu vypátrat.

Muže, který si byl patrně vědom bezvýchodnosti své situace, nalezli na místě s řeznými ranami na těle. Poté, co mu byla poskytnuta nezbytná první pomoc, byl ošetřen ve Fakultní nemocnici v Olomouci a následně umístěn do policejní cely.

„Může to vypadat, že se pokusil o sebevraždu v hrůze z toho, co udělal, ale tak to nebylo. Šlo jen o závěrečné gesto krátce předtím, než byl zadržen,“ zdůraznil kriminalista. Zadržený muž podle něj zprvu popíral jakoukoli spojitost s úmrtím ženy. Postupem času se však pod tíhou důkazů k činu doznal.

U rybníka na Benešovsku našli zavražděnou ženu. Policie hledá svědky

Krimi

Z dosavadního šetření vyplynulo, že do domu vnikl v noci na středu 28. července, a to s úmyslem získat majetkový prospěch, a že čin pravděpodobně spáchal pod vlivem drog.

„Majitelku nejprve fyzicky napadl a vzápětí ji rdoušením a škrcením usmrtil. Dům pak ještě delší dobu prohledával. Teprve poté, co jej vyrušil syn majitelky, který se náhodou probudil, z místa utekl a ukryl se v sousední, zatím neobydlené novostavbě,“ konstatoval Lisický.

Zadržený, který má bydliště nedaleko zavražděné, má podle něj bohatou trestní minulost, většinou se dopouštěl krádeží vloupáním. „Dosud se ale nedopustil násilné trestné činnosti,“ poznamenal Lisický.

Muž postřelený z okna v Habartově brokovnicí zemřel

Krimi

Přestože je podle něj zadržený uživatelem drog, jeho majetkové poměry nejsou takové, aby musel ze zoufalství, že nemá na dávku, jít krást. „Majetkové poměry pachatele nejsou podprůměrné. Má zaměstnání, pravidelný příjem,“ podotkl kriminalista s tím, že motiv činu je dosud předmětem šetření.

„Můj osobní pocit je, že to byl pro něj adrenalin jít do toho baráku krást, tak jako já si jdu zasportovat. Bylo mu evidentně jedno, jestli v tom domě někdo bydlí, nebo ne, on ho šel prostě vykrást, přestože věděl, že ten dům není prázdný,“ uvedl Lisický.

Kriminalisté muže obvinili z trestného činu vraždy. Vzhledem k tomu, že ženu usmrtil zvlášť trýznivým způsobem, hrozí mu odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest. Byl podán návrh na jeho vzetí do vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám