Hlavní obsah

Rapper Beránek si za napadení několika lidí odsedí definitivně šest let

– Brno

Rapper Leo Beránek neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu (NS). Za napadení několika lidí včetně invalidního muže si má odpykat šest let ve vězení s ostrahou. Amatérský thaiboxer se podle pravomocného verdiktu dopustil těžkého ublížení na zdraví, vyhrožování se zbraní a výtržnictví. NS rozhodl bez veřejného jednání a usnesení zpřístupnil ve své databázi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Leo Beránek u soudu

Článek

Beránek vinu popíral. Přiznal pouze jedno napadení. Tvrdil, že bránil dívku proti agresivnímu útoku. Podle soudů všech stupňů však nelze jeho počínání hodnotit jako nutnou obranu.

Za brutální napadení potvrdil soud „rapperovi“ 6 let za mřížemi

Krimi

První útok se stal 1. května 2018 v centru Prahy před klubem Ateliér, kde Beránek do rána popíjel s přáteli. Soka opakovaně udeřil do hlavy, a když se snažil vstát z pokleku, nakopl jej do obličeje tak, že muž okamžitě ztratil vědomí a spadl na dlažbu.

Incident, při němž Beránek protivníkovi způsobil otevřenou zlomeninu čelisti a otřes mozku, zachytily uliční kamery. Rapper v dovolání k NS uváděl, že kop byl pouze automatickou reakcí naučenou z tréninku thaiboxu. Nešlo prý tedy o projev vůle. S takovou interpretací ale NS nesouhlasil.

Brutální útok „rapper” připustil, zmlácení invalidy a vyhrožování pistolí popřel

Krimi

„I zažité pohyby vůli podléhají a jednající osoba je podle svého uvážení může provést či naopak neprovést, přerušit, pozměnit apod.," stojí v usnesení.

Druhý útok se odehrál o pět dní později v parku v pražské Lhotce. Beránek tam údajně nejprve srazil z lavičky a udeřil svého vrstevníka, který chodí o berlích. Poté podle obžaloby zbil teleskopickým obuškem mladíka, jenž se napadeného zastal, a dalšímu ze zastánců hrozil, že mu zastřelí psa. Pražské soudy dospěly k závěru, že šlo o „trestnou výpravu". Beránek s několika přáteli šli zaútočit na dealera, který rapperovi prodal špatnou drogu.

Amatérský zpěvák a účastník televizní reality show už byl jednou ve vězení. Soudy ho dříve uznaly vinným z pokusu o ublížení na zdraví a také z několikanásobného výtržnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám