Hlavní obsah

Za brutální napadení potvrdil soud „rapperovi“ 6 let za mřížemi

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ani odvolání nepomohlo devětadvacetiletému Leo Beránkovi, který kdysi účinkoval v reality show Hotel Paradise nebo se pokusil prorazit jako rapper. Za těžké ublížení na zdraví, pokus o další ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožování a výtržnictví si odsedí šest let ve vězení. Trest mu potvrdil ve středu Vrchní soud v Praze, když Beránkovo odvolání jako nedůvodné zamítl.

Leo Beránek přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

„Skutková zjištění jsou podle našeho názoru správná, úplná a mají oporu v provedených důkazech,“ zdůvodnil zamítavý postoj k Beránkově odvolání předseda senátu Jiří Lněnička.

Říjnový rozsudek pražského městského soudu tak doznal jediné změny a sice navýšení škody, kterou musí Beránek uhradit zdravotní pojišťovně. Místo původních pětatřiceti tisíc musí zaplatit 61 tisíc korun.

Beránek na prvního máje 2018 před jedním klubem v centru Prahy brutálně zmlátil a zkopal mladíka, kterému mimo jiné způsobil otevřenou zlomeninu spodní čelisti, otřes mozku a ztrátu vědomí.

Útočník mlátil ženu před kamerami na Černém Mostě. Zpacifikoval ho kolemjdoucí

Krimi

Beránek u soudů tvrdil, že se zastával dívky, kterou údajně mladík napadl. Soudy mu ale neuvěřily, zejména kvůli kamerovým záznamům, na kterých byl konflikt vidět. Navíc kvůli tomu, že Beránek v minulosti provozoval thaibox, musel podle soudu vědět, co svým útokem může způsobit. Beránek i tak tvrdil, že to není jeho vina.

Beránek: Je to reflex

„Já za to opravdu nemůžu, že mi noha po týhle kombinaci vyjede,“ uvedl u hlavního líčení s tím, že údery, které použil, má prostě naučené a automatické. „Musím si stát za tím, že šlo opravdu o automatismus, co se týče toho kopu. Ty údery rukou jsem vedl promyšleně, aby nedošlo k žádným zlomeninám,“ zopakoval ve středu Beránek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Leo Beránek u soudu.

Nicméně fakt, že Beránek ovládá bojové umění, ale neovládá své chování, by podle státní zástupkyně měl být naopak hodnocen v jeho neprospěch.

„Nežil jsem úplně podle vás řádný život, nebyl jsem řádným manželem. Ale jsem milující otec, miluji svoji dceru. Představa, že by tam ten večer stála moje dcera, mě vedla k tomu jednání,“ vysvětloval své pohnutky ve středu Beránek.

Soud však neobměkčil. „Je zřejmé, že mezi údery byla časová rezerva, obžalovaný je tedy poškozenému zasazoval s rozmyslem,“ konstatoval Lněnička. „Je pravdou, že celý incident obžalovaný nevyprovokoval,“ dodal soudce, ale s tím, že je ze záznamu zřejmé, že v době, kdy Beránek útok zahájil, mladík na něj nijak neútočil, a nejednalo se tedy rozhodně o nutnou obranu, jak se Beránek i jeho obhájci snažili soud přesvědčit.

Trestná výprava

Jen o několik dní později Beránek zmlátil a zkopal 31letého invalidního muže o francouzských holích, se kterým se pohádal, protože mu údajně buď dal nekvalitní drogu, nebo mu něco hodil do pití.

Když se napadeného zastal 34letý muž, který byl rovněž na místě, vytáhl na něj Beránek teleskopický obušek, kterým ho nejméně čtyřikrát udeřil do hlavy, a když spadl na zem, tak ho zkopal.

Rodinné spory řešil sedmnácti ranami nožem, dostal 12 let

Krimi

Když ho chtěl další z přítomných uklidnit, vytáhl Beránek pistoli, kterou nejdříve namířil na jeho psa a opakovaně natahoval závěr a mačkal spoušť. Když se muž začal bránit rukou s nasazeným boxerem, měl Beránek namířit pistoli na něj a znovu ji natahovat a mačkat spoušť, aniž by vyšel výstřel.

K tomu měl Beránek jediné: „Pravdou je, že jsem byl na místě činu.“ Ostatní popřel. Nikdy v životě prý nedržel pistoli ani teleskopický obušek v ruce.

„Jednalo se o jakousi trestnou výpravu proti poškozenému. Bylo by nelogické, kdyby na poškozeného zaútočil někdo jiný z těch osob, které na místo činu dojely,“ prohlásil soudce a podotkl, že i způsob napadení odpovídá Beránkovým útokům v minulosti. Za ty byl koneckonců i odsouzen.

Reality show, rapové pokusy i vězení

V roce 2013 vyvolal s kamarády v pražském klubu Chmelnice konflikt, při němž zmlátil jednoho z hostů a následně napadl policistu. Za to Beránka soudy poslaly na jeden rok do vězení, po odpykání několika měsíců byl ale propuštěn. Ještě v roce 2010 byl Beránek odsouzený za výtržnictví a pokus o ublížení na zdraví.

Beránek vstoupil před lety do povědomí části veřejnosti svým účinkováním v reality show Hotel Paradise, případně svým rapovým pokusem Boty, ve kterém posluchači líčí, že si zakoupil novou obuv. Za něj si v březnu 2013 vysloužil hudební anticenu Zlatý David pro nejhoršího zpěváka roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám