Hlavní obsah

Pyrotechnici zajistili sovětskou bombu v Liberci, tisíce evakuovaných se mohly vrátit domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Pyrotechnici zajistili v Liberci kolem půlnoci nevybuchlou sovětskou leteckou pumu z druhé světové války tak, že je bezpečná. Kvůli jejímu nálezu byly evakuovány tisíce lidí. Mohly se tak vrátit domů a končí také uzávěry komunikací, řekla policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kvůli nevybuchlé letecké pumě evakuovali v Liberci tisíce lidí.

Článek

Evakuace lidí trvala zhruba šest hodin, pyrotechnikům k zajištění pumy poté stačilo zhruba 20 minut. „Povedlo se jim pumu zajistit na místě a je neškodná. Během noci si ji pyrotechnici odvezou,“ dodala Sochorová.

Policie byla k pumě přivolána ve středu krátce po 14:30. Pyrotechnik následně nařídil evakuaci okolí.

Policie evakuovala ve středu lidi v okruhu 750 metrů od místa nálezu stokilogramové letecké pumy z výzbroje někdejší sovětské armády. Ve vytyčené zóně se nachází i spalovna a teplárna.

Podle údajů z registru žije v evakuované oblasti asi 4500 lidí, dalších 1400 muselo opustit liberecký Sport parku, kde je i multifunkční aréna. Ze základny v Šumavské ulici, kde mají i operační středisko, museli odejít také hasiči.

Foto: Mapy.cz

Home Credit Arena v Liberci

Liberecký dopravní podnik poskytl pro evakuaci pět autobusů, jeden hasiči a využívaly se i přepravní dodávky dobrovolných hasičů. Nasazeno bylo 25 hasičských jednotek.

Azyl ve dvou školách využilo zhruba 500 lidí, k dispozici tam měli jídlo a pití. Uzavřené byly přilehlé komunikace kolem nalezené pumy, včetně průtahu Liberce i čtyřproudové silnice číslo 14 na Jablonec. Nejezdily ani vlaky z Liberce do Jeřmanic na trati do Turnova.

Podobný typ stokilogramové letecké pumy z druhé světové války používanou sovětskou armádou nalezli v Liberci také v červenci 2011. Kvůli ní tehdy policisté evakuovali ze dvou nákupních center Nisa a Sconto na 3500 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám