Hlavní obsah

Protidrogové jednotky se zaměří na letiště

Novinky, Matěj Říha, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z Národní protidrogové centrály (NPC) se více zaměří na pašeráky, kteří převážejí zboží letadly. Na mezinárodních letištích v Česku plánuje policie sestavit týmy, jež mají zachytávat kurýry s drogami. Například i díky tomu, že budou sledovat podezřelé pasažéry, kteří pravidelně létají do určitých destinací. „Protidrogovka“ tím chce zlepšit spolupráci se zahraničními kolegy.

Foto: Finanční správa SR

Ilustrační foto.

Článek

„Letos se více začínáme zapojovat do aktivit, které souvisí s mezinárodními letišti. Mělo by to vyústit v to, že budeme rovnocennými partnery pro drogová policejní oddělení po světě. To je deficit, který jsme dlouhodobě cítili. Teď máme do konce roku ambici postavit pracoviště, které bude intenzivní mezinárodní spoluprací podporovat zejména běžící a nová vyšetřování naše i zahraniční,“ řekl Právu ředitel NPC Jakub Frydrych.

Drogy v letadlech na vzestupu

Pašování nelegálních látek s rozvojem letecké dopravy narůstá. Například loni celníci na pražském letišti Václava Havla odhalili 1007 případů, v porovnání s předloňským rokem jich tak bylo o 117 více. Obvykle jsou drogy přepravovány poštou v běžných obálkách a v zavazadlech cestujících. Loni celníci přistihli i pašeráka, který zásilku převážel v trávicím traktu.

V příbramské věznici odhalila policie další drogy

Krimi

Hlavní roli při záchytech zásilek na letišti hraje právě Celní správa ČR. Například na pražském mezinárodním letišti pracovalo loni 280 celníků a 40 civilních zaměstnanců. Na starost tu mají kontrolu zavazadel mi­lionů cestujících a zásilek, ať už je jejich konečnou destinací Česko, nebo pokračují v cestě dál.

Kapacitu důkladně prověřit všechny kufry a krabice, které se z letadel vyloží, pochopitelně nemají. Zásilky pro pečlivější kontrolu si vybírají na základě zkušeností. Drogy nejčastěji nacházejí v zásilkách z Nizozemska, Španělska, Jižní Ameriky či severní Afriky. Jejich útroby celníci kontrolují pomocí rentgenu, velice důležitou roli hraje i skupina psovodů se svými čtyřnohými svěřenci.

Logiku gangů lze vysledovat

Podle Frydrycha je vznik nové letištní jednotky z řad protidrogové centrály přelomový. Kvůli tomu, že doposud neexistuje, prý drhne spolupráce se zahraničními protidrogovými policisty. „Je to věc, která nás znevýhodňuje ve vztahu k zahraničním partnerům v souvislosti s tím, jak se mění schémata pašování drog v mezinárodní letecké přepravě,“ podotkl Frydrych.

Jako v akčním filmu: Na dálnici v Mexiku shořelo letadlo pašující drogy

Koktejl

„Ty případy mezinárodního kurýrního charakteru cítíme jako deficit a směřujeme k vytvoření nějakého malého týmu, který by měl podobné případy na starosti,“ uvedl s tím, že tým nemá dublovat práci celní správy.

Tým protidrogové centrály by měl být v kontaktu s celníky a prověřovat informace ze zahraničí o zásilkách nebo podezřelých kurýrech, kteří do Česka dorazí. Podle Frydrycha by navíc měli být v týmu speciální analytici.

„Měli by hledat zejména logiku v organizovaných skupinách, které pracují s větším množstvím kurýrů, ať už převáží drogy v zavazadlech, na sobě, nebo napolykané. V jejich chování lze vždy objevit nějaký systém, nějakou logiku,“ vysvětlil ředitel NPC.

Na Slovensku zadrželi rekordní množství pervitinu v hodnotě osmi miliard korun

Evropa

I malé tryskáče

Pašování drog leteckou přepravou přitom už neprobíhá pouze v rámci poštovních zásilek či kurýry, kteří létají komerčními lety. V poslední době se rozmáhá používání malých soukromých tryskáčů. Pašeráci v těchto strojích mají výhodu, že mohou operativně volit svoji trasu a případně se vyhnout i kontrolám.

„Dříve se jednalo zejména o využívání jachet a jiných plavidel při plavbě z Jižní Ameriky a Karibiku přes oceán do malých přístavů v EU. Nyní došlo už i na využívání soukromých letadel třídy ‚business jet‘,“ píše se v bulletinu protidrogové centrály.

Třeba loni detektivové z NPC odhalili dva české piloty, kteří najímali fiktivní pasažéry do soukromého letadla, avšak ve skutečnosti místo nich vozili z Jižní Ameriky do Evropy stovky kil kokainu.

Reklama

Výběr článků

Načítám