Hlavní obsah

Při nehodě na rallye na Zlínsku zemřely čtyři dívky

• Aktualizováno
Právo, ČTK, Jiří Růžička

Při sobotní rallye u Uherského Brodu vyjel závodní vůz mezi diváky. Na místě zůstali čtyři mrtví, tři mladé ženy a malá holčička, uvedla mluvčí Zlínského kraje Jana Macalíková. Všechny oběti zřejmě pocházejí z jedné rodiny.

Nehoda na rallye na Zlínsku Video: Novinky

 
Článek

K tragédii na Autogames Rally Show Uherský Brod došlo nedaleko obce Lopeník kolem 14. hodiny. Na místě zasahují zdravotníci, policisté i hasiči. Nejmladší oběť nehody byla ročník 2005, dvě dívky - dvojčata - se narodily v roce 1994, nejstarší v roce 1992, řekla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková. Dvě ženy zůstaly zaklíněné pod vozem.

Foto: Novinky

Záchranáři na místě nehody

Podle policie byli při nehodě zraněni ještě tři lidé, mimo jiné jednadvacetiletý muž a dvaapadesátiletá žena. Nikdo není v ohrožení života. Posádka vozu vyvázla bez zranění. Dva zranění byli převezeni do nemocnice ve Zlíně a Uherském Hradišti.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Na místě neštěstí jsou záchranné složky a posttraumatické týmy, které pomáhají pozůstalým a zraněným.

Neštěstí se stalo v první ze šesti rychlostních zkoušek ve vesnici. Posádka vozu se startovním číslem 27 Mitsubishi Lancer Michael Bartončík a Josef Bartončík vyjela na horizontu z trati. Narazila do diváků a dva zabila. Po zhruba 50 metrech narazil vůz do stromu, odkud se odrazil do diváků a zabil další dva, když se zastavil o plot. Podle mluvčího rallye Romana Ordelta se nehoda vyšetřuje.

Foto: Mapy.cz

K tragédii došlo u obce Lopeník

Podle starosty Lopeníku Antonína Dulínka se nehoda stala na silnici mezi obcí Březová a Lopeníkem na okraji druhé jmenované vesnice: "Je tam horizont. Těžko říct, zda měl automobil technickou závadu, nebo tam bylo něco jiného." Mezi oběťmi jsou podle Dulínka obyvatelé Lopeníku: "Je to neštěstí, nemělo se to stát."

Policie zjišťuje, zda bylo dobře zabezpečeno, aby se diváci nedostali tam, kam neměli.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Při závodu vylétl vůz na horizontu ze silnice a narazil do diváků.

Svaz svolal mimořádné zasedání 

Svaz rallye už kvůli sobotní tragické události svolal na příští týden mimořádné zasedání. "Budou se na něm řešit pravidla bezpečnosti na takzvaných volných podnicích, které nejsou součástí Mezinárodního mistrovství ČR. Mezi ně patří i dnešní závod," řekl mediální poradce Federace automobilového sportu Autoklubu České republiky (FAS AČR) Josef Pátl.

Autoklub má zatím podle něj o nehodě jen málo informací. "Dostáváme je zprostředkovaně a jsou velice kusé. Na nějaké závěry je brzo. Jde o velmi politování hodnou událost," dodal Pátl.

Foto: Novinky

RallyShow Uherský Brod se letos jela počtvrté, je to volný podnik v kalendáři Federace automobilového sportu ČR. Na startu jednodenní soutěže se sešla silná konkurence, přihlášeno bylo na 70 posádek ze tří zemí v čele s elitními jezdci Romanem Krestou, Romanem Odložilíkem, Pavlem Valouškem, Antonínem Tlusťákem či Polákem Gregorzem Grzybem.

V době, kdy už byla v plném proudu druhá rychlostní zkouška, byla soutěž ukončena.

Foto: Novinky

Policie na místě nehody

Od roku 2002 zemřelo v Česku při automobilových závodech nejméně 14 diváků. Následky sobotní havárie jsou zřejmě nejtragičtější. Při Valašské rallye v roce 2009 zahynuli tři lidé, dva třináctiletí chlapci a otec jednoho z nich. V září zemřel jeden z diváků při zlínské Barum rallye. Závod byl předčasně ukončen. [celá zpráva]

Nehody při závodech za poslední roky

10. 11. 2012 - Nedaleko obce Lopeník na Slovácku vjel závodní vůz mezi diváky. Při nehodě zemřeli čtyři lidé včetně asi 10letého dítěte.

2. 9. 2012 - Zlínskou Barum rallye ukončila smrt 54letého diváka, další byl zraněn.

15. 5. 2010 - Při závodě do vrchu z Berouna do Chyňavy vylétlo auto mimo trať a srazilo 14letou dívku, která na místě zemřela.

28. března 2009 - Při Valašské rallye zahynuli dva 13letí chlapci a 38letý otec jednoho z nich.

6. 12. 2008 - Při Pražském rallyesprintu po nehodě zemřel 26letý muž, další divák podlehl zraněním v nemocnici.

11. 10. 2008 - Při závodu sportovních vozů v Ostravě zahynul jeden divák a dva byli zraněni.

18. 6. 2007 - Smrtí 62letého muže skončily závody veteránů v Hořicích na Jičínsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám