Hlavní obsah

Při nehodě na Klatovsku přišla dívka o slezinu, viník jí musí zaplatit milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Čtrnáctiletou dívku srazilo před třemi roky na přechodu v Klatovech dodávkové vozidlo poté, co do něj zezadu narazil 42letý řidič osobního auta Kia Sportage Luboš G. Soud ho označil za viníka nehody a kromě desetiměsíční podmínky a ročního zákazu řízení vozidel mu uložil zaplatit dívence milionové odškodné. Vyplývá to z červencového rozsudku, se kterým se nyní Právo seznámilo.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Soud má výši částky za nemajetkovou újmu za opodstatněnou v důsledku závažnosti zranění, kdy došlo ke sražení, následnému bezvědomí a umělému spánku,“ uvedl v odůvodnění verdiktu soudce Jan Kasal.

„Z něj se dívka probudila ve stavu, který byl velice vážný a skončil odstraněním sleziny,” podotkl soudce.

Za sraženou školačku na přechodu v Klatovech padlo obvinění

Krimi

Pro poškozenou znamenala taková zranění podle soudce velké trauma. „Zejména se jedná o to, že jí byl v takto mladém věku odstraněn důležitý orgán, který výrazně ovlivňuje imunitu a další komfort života,“ dodal Kasal.

Nehoda se stala na jedné z křižovatek v centru města. Obžalovaný muž narazil do před ním jedoucí dodávky v okamžiku, kdy její řidič zastavil před zebrou, aby dívence umožnil přejít silnici.

„Náraz odhodil vozidlo VW Transporter na přechod pro chodce, kde porazilo chodkyni a najelo na ni,“ popsala nehodu státní zástupkyně.

Mladý chodec ve Zlíně nepřežil čelní střet s autem

Krimi

Obviněný řidič tvrdil, že holčičku srazil řidič dodávky ještě dřív, než do něj narazil.

„Když jsem se blížil ke křižovatce, tak přede mnou jedoucí vozidlo začalo prudce brzdit. Potom jsem uslyšel tupý náraz a na tuto situaci reagoval tak, že jsem začal také prudce brzdit, ale už jsem to nedobrzdil a ťukl do jeho zadní části,“ vypověděl Luboš G.

Jeho verzi ale vyvrátil jak řidič dodávky, tak další svědci.

„Rovněž znalec jednoznačně vyvrátil tu možnost, že nejprve byla sražena poškozená. Máme za jednoznačně prokázané, že ke sražení chodkyně došlo až v důsledku toho, že do vozidla VW Transporter zezadu narazilo vozidlo řízené obžalovaným,“ uzavřel Kasal.

Reklama

Výběr článků

Načítám