Hlavní obsah

Přepadení hradišťského zlatnictví se před soud nevrátí

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Krajský soud ve Zlíně ve čtvrtek nepovolil obnovu řízení v případu ozbrojeného přepadení klenotnictví v Uherském Hradišti ze září 2015. Precedens v posuzování pachových stop coby jednoho z hlavních důkazů nenastal.

Krajský soud ve Zlíně obnovu řízení Martinu Skalickému a Miloši Zezulovi zamítl.Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Žádost o obnovu řízení podala ke krajskému soudu dvojice odsouzených Miloš Zezula a Martin Skalický. Ti od prvopočátku popírají, že by zlatnictví přepadli. Podle svých slov byli v době přepadení v práci. Už v únoru 2019 je soud poslal na osm a pět let do vězení.

„Žádné zlatnictví jsem nevykradl, ani jsem k tomu neměl důvod. Ani nevím, jak se drží zbraň,“ tvrdil i nyní u soudu Zezula. Skalický se líčení nezúčastnil. Oba podávají proti čtvrtečnímu rozhodnutí stížnost. Jejich případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Při přepadení zlatnictví v Uherském Hradišti se střílelo, dva lidé zraněni

Krimi

Pachatelé ke klenotnictví přijeli na motocyklu, jeden měl zbraň. Šperky za více než 1,2 milionu korun se ale útočníkům s kuklami na hlavách odnést nepodařilo. Zamezili tomu dva kolemjdoucí, kteří utrpěli těžká zranění. Jednoho ze zasahujících mužů postřelili lupiči do nohy, druhého zranily střepy z rozbitých skleněných dveří do prodejny. Lupiči na místě nechali tašku se šperky, šroubovák a páčidlo a odjeli na motocyklu.

Posudek: Pachové stopy nevěrohodné

Obhájci obou odsouzených se snažili poukázat na nové důkazy, především na znalecký posudek zpracovaný Českou zemědělskou univerzitou v Praze, podle kterého nelze výsledky pachové identifikace považovat za věrohodné.

„Pachová identifikace rozhodně není neomylná. Zpracovaný znalecký posudek je opravdu zásadní a v dalších soudních řízeních by se mohl projevit. Ale vidím v našem případě podstatné i výpovědi svědků. Popisovali, že by motorka při váze obou těchto mužů, kteří na ní měli odjíždět z místa činu, byla neovladatelná,“ sdělil obhájce Skalického Filip Opatřil. Poukazoval na stav, kdy údajný řidič motocyklu Skalický měl v době spáchání činu šedesát a Zezula 120 kilogramů.

Nikdy jsem tam nebyl, řekl obžalovaný z loupeže ve zlatnictví, při které postřelili svědka

Krimi

Předseda senátu Jiří Dufek ve zdůvodnění zamítnutí obnovy řízení uvedl, že v případě posudku na pachové stopy nejde o nový důkaz, soud se jimi zabýval již při prvním líčení.

Policisté na oba muže dostali tip

Navíc řekl, že jeho závěry nelze vědecky ověřit. „Víme, že se na to (pachové stopy) nelze plně spolehnout. Ale je tu více důkazů, výpovědi svědků,“ podotkl Dufek s tím, že v neprospěch odsouzených byl řetězec nepřímých důkazů.

„Jeden z dnešních svědků, kriminalista, také potvrdil, jak se přišlo na obžalované. Došlo k tomu tak, že se policisté ptali občanů, kdo by to mohl být. Následně se ozval někdo, kdo dal tip, a policisté zjistili, že tip byl správný,“ sdělil Dufek. Předchozí závěry soudu podle něj nemohou zpochybnit ani nové výpovědi svědků týkající se motocyklu.

Za loupež v klenotnictví dostali dva muži pět a osm let vězení

Krimi

Zezula se Skalickým si pravomocný rozsudek podle ČTK vyslechli před dvěma lety. Oběma hrozil až dvanáctiletý trest. V říjnu 2019 potvrdil uložené tresty olomoucký vrchní soud. Loni muži neuspěli ani u Nejvyššího soudu, který v kauze odmítl jejich dovolání. Proti odsuzujícím rozsudkům podali Skalický a Zezula před časem ústavní stížnost, kterou však zatím vzhledem k návrhům na obnovu řízení Ústavní soud zatím neprojednal.

Reklama

Výběr článků

Načítám