Hlavní obsah

Cítím hlubokou lítost, řekla lékařka v případu Adama, který skončil v kómatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

Mladá lékařka Martina Šípková obžalovaná z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti cítí spíš lítost než přímý podíl na doživotním zmrzačení malého chlapce v pardubické nemocnici v květnu 2017. „Cítím hlubokou lítost. Snažila jsem se dělat, co jsem mohla,“ prohlásila někdejší stážistka ve čtvrtek u Okresního soudu v Pardubicích.

Martina Šípková před pardubickým soudemVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Dnes 12letý Adam Vyčítal začal krátce po operaci mandlí v nemocnici masivně krvácet z úst a kvůli fatálnímu poškození mozku skončil v tzv. bdělém kómatu.

Roli na chlapcově stavu sehrál stres, bezradnost a chaotičnost zdravotnického personálu. „Na stresové situace nejsme školení. Školení probíhala formálně. Dokumenty jsme ale museli podepsat,“ přiznala při pětihodinovém soudním výslechu Šípková.

Nepochopitelné chyby, označil primář postup zdravotníků v kauze chlapce v kómatu

Krimi

Obžaloba viní ze stejného činu zdravotní sestru Barboru Špásovou a pro neposkytnutí pomoci stíhá Alenu Chovancovou. Obžalobě čelí i pardubická nemocnice.

„Obžaloba navrhuje pro lékařku podmínku. Nepamatuji případ, že by lékař dostal kvůli ublížení na zdraví nepodmíněný trest,“ prozradil státní zástupce Lukáš Hrubý.

Šípková po dobu půlroční stáže v pardubické nemocnici prošla pod dohledem zkušenějšího kolegy několika odděleními. Adámka poprvé viděla ráno při vizitě, kdy se uvažovalo o jeho propuštění.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Martina Šípková před pardubickým soudem

„Byl veselý, nic nenasvědčovalo, že by se mohlo něco dít. Během noci mi volali, že chlapec krvácí,“ vzpomněla Šípková. „Záchranáři mi řekli, že pokud by to kluka stihlo doma, dnes s ním jezdím na kole,“ tvrdí Adámkův otec Jan Vyčítal.

Krvácení se Šípkové spolu se sestrami nedařilo zastavit. Adámkova matka, taktéž zdravotní sestra, vzala v nestřeženém okamžiku chlapce do náruče a běžela do ordinace ORL, kde očekávala nezbytné nástroje a odbornou pomoc.

Matku zastavily zamknuté dveře. Šípková nechala dítě v péči sester a sháněla po nemocnici pomoc.

Sestry měly přivolat ARO tým, řekla matka chlapce, který má po operaci poškozený mozek

Krimi

„Byla jsem na všechno sama. Adámek byl napohled stabilní. Měla jsem pocit, že stejnou pomoc jako já poskytne v dané chvíli i sestra,“ odpověděla Šípková na otázku Adámkova otce, proč opustila pacienta v kritickém stavu.

Ošetření na ORL byl standardní postup, hájí se lékařka

Proškolení personálu probíhalo podle primáře dětského oddělení pardubické nemocnice Mariana Šenkeříka při nástupu.

„Postup všichni znali,“ vypověděl ve středu Šenkeřík, podle něhož bylo zavedeným postupem, že sestra zavolá službu konajícího lékaře, jenž pacienta prohlédne a stav zkonzultuje se specialistou.

„Pacient se předtím nemá nikam přemisťovat,“ podotkl primář. „Není mi jasné, kdo nestandardní postup inicioval," dodal Šenkeřík.

Lékařka však naopak uvedla, že děti byly standardně ošetřovány v ORL ambulanci. „Zavedený postup byl, že pacient musí být ošetřen na ORL oddělení,” uvedla Šípková.

Státní zástupce obžaloval Pardubickou nemocnici kvůli případu chlapce, jenž upadl do kómatu

Krimi

Když hoch po operaci mandlí začal masivně krvácet z úst, matka s ním v doprovodu zdravotních sester odešla právě na ORL ambulanci.

Ta však byla zamčená, dlouho nikdo nemohl najít klíče ani přivolat specializovaného lékaře. Lékařka také řekla, že seznámení s předpisy nemocnice podepsala až po události, kvůli níž stojí před soudem.

Péče Adámka stojí rodinu na 70 tisíc korun měsíčně.

„To je částka, kterou musím mít. Syn vyžaduje čtyřiadvacetihodinovou péči, kterou zajišťuje manželka s pomocnicí. O ústavu jsme neuvažovali. Je to přece naše dítě,“ tvrdí Jan Vyčítal, jenž pro zdravotníky požaduje spravedlivý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám