Hlavní obsah

Pošťačka měla doma 85 kilogramů zásilek. Dostala podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Za nedoručené dopisy potrestal ve středu tachovský okresní soud dnes již bývalou poštovní doručovatelku Paulu Punčochářovou (30) dvouletou podmínkou. V říjnu 2019 našli policisté v jejím bydlišti téměř metrák dopisů a balíčků, které úmyslně nedoručila. Verdikt není pravomocný.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Paula Punčochářová u soudu

Článek

„Obžalovaná se dopustila trestného činu porušení tajemství uzavřeného listu nebo jiné písemnosti při poskytování poštovní služby,“ uvedla soudkyně Michaela Řezníčková. V průběhu odůvodňování rozsudku obžalovaná žena nezvládla emoce a soudkyni neustále skákala do řeči. Ta ji nakonec za nevhodné chování musela vykázat z jednací síně.

Pošťačce hrozí pět let. Doma měla metrák dopisů

Krimi

„Od ledna 2019 do října téhož roku jako pracovnice České pošty na pozici doručovatelky průběžně přebrala k doručení v místě svého pracoviště minimálně 85 kilogramů obyčejné pošty, 46 doporučených psaní a 47 balíčků z Číny. Poštovní zásilky však nedoručila adresátům a postupně je ukládala v místě svého bydliště,“ uvedl státní zástupce Ondřej Wendler.

Podle něj tím způsobila svému zaměstnavateli škodu ve výši několika desítek tisíc korun, které Česká pošta vyplatila klientům jako finanční kompenzaci za nedoručené zásilky.

Dopisy měla listonoška uložené v krabicích. „Viděl jsem dvě modré přepravky s poštovním logem, které byly po okraj napěchované korespondencí. Jedna bedna stála za kamny. Syn obžalované říkal, že to s maminkou pálí,“ uvedl svědek Josef Novotný.

Pošťačka zpronevěřila peníze v nouzovém stavu, soud upustil od potrestání

Krimi

Zásilky nebyly otevřené s výjimkou několika balíčků z Číny, kde u některých chyběl jejich obsah. „Obžalovaná si tím jen ulehčovala práci,“ řekl v závěrečné řeči státní zástupce. Upozornil také, že u doporučených zásilek, které se evidují, musela obžalovaná nějakým způsobem zfalšovat vykázání o jejich doručení v počítačovém systému.

Obhájce Punčochářové požadoval zproštění obžaloby. „Úmysl mé klientky nebyl ani v nejmenším danou poštu nedoručit. Snažila se dělat svoji práci dobře tak, jak ji umožňovalo pracovní vytížení,“ prohlásil advokát. Uvedl také, že k bedýnkám s poštou měl přístup otec obžalované, se kterým neměla ideální vztahy. „Mohl zásilky schraňovat a použít to pak proti dceři,“ naznačil možnou verzi.

Pošťačka zpronevěřila peníze za nouzového stavu, hrozí jí 8 let vězení

Krimi

Podle soudkyně nemůže obžalovaná uspět s obhajobou, že zásilky doručovala řádně. „Není prostě možné, aby takové množství nashromážděné pošty vzniklo jinak, než že ji obžalovaná řádně nedoručila. Navíc u doporučených zásilek podvodně vyznačila doručení a balíčky z Číny otevřela,“ zdůvodnila verdikt soudkyně a poukázala také na pracovní hodnocení obžalované. „Zmiňují se v něm její časté pozdní příchody, nespolehlivost a také to, že z ní byl cítit alkohol. Proto byla také přeřazena z vyšší pozice na doručovatelku,“ pokračovala Řezníčková.

Odmítla také teorii obžalované, že to na ni mohl hodit její otec. „To, že s ním měla nějaké negativní vztahy, ještě neznamená, že by měl nějaký motiv něco vymýšlet v její neprospěch. Žádné důkazy v tomto ohledu nejsou,“ uzavřela soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám