Hlavní obsah

Policisté před zásahem se střelcem vyjednávali, nevystřelili na něj

Právo, Novinky, Jiří Růžička
Uherský Brod
Aktualizováno

Policisté se střelcem v Uherském Brodě ještě před zásahem v restauraci vyjednávali. Až poté vnikli do restaurace, kde dvaašedesátiletý muž zastřelil osm lidí. Oznámil to mluvčí krajské policie Pavel Benedikt Stránský.

Foto: Foto Kastner

Policisté při zásahu v Uherském Brodu

Článek

„Při zásahu také podle něj policisté vůbec na útočníka nevystřelili, muž se zabil sám,“ uvedl Stránský.

„Policejnímu vyjednavači se podařilo telefonicky zkontaktovat s podezřelou osobou a ve spolupráci s velitelem zásahu se snažil získat bližší informace o celé situaci,“ sdělil mluvčí. „Situace se potom vyhrotila natolik, že bylo třeba vstoupit do objektu a pachatele eliminovat. Pachatel si uvědomil beznadějnost své situace a s největší pravděpodobností se sám zastřelil,“ dodal k situaci při zásahu Stránský.

Muž legálně vlastnil dvě zbraně.

Stav servírky je stabilizovaný

Oběťmi třiašedesátiletého vraha, který v úterý po poledni střílel v restauraci v centru Uherského Brodu, se stala 43letá žena a sedm mužů ve věkovém rozpětí od 27 do 66 let. Policie již jejich tragickou smrt oznámila příbuzným.

Ohledně stavu postřelené 37leté servírky jsou lékaři optimističtí. Ve středu ráno to Právu sdělila mluvčí uherskohradišťské nemocnice Dana Lipovská.

„Zdravotní stav ženy je stabilizovaný. Lékaři z oddělení ARO ji budou během dopoledne probouzet z umělého spánku. Podle jejich slov vypadá stav ženy nadějně. Uvedli, že jsou optimisté,“ uvedla Lipovská.

Manželku střelce z Uherského Brodu odvezli zdravotníciVideo: Aleš Fuksa, Právo

Lidé nosili až do noci k místu neštěstí svíčky. Před restaurací se také ve středu v deset hodin dopoledne uskuteční pietní akt. Zasedat budou mimořádně i rada a zastupitelstvo města.

Chronologie událostí v Uherském Brodě
12:38 - policie přijala oznámení, že do restaurace Družba vešel muž a začal střílet po hostech.
12:47 - na místo dorazila policejní hlídka, útočník na ni začal pálit. Z restaurace se podařilo dostat sedmatřicetileté postřelené ženě, kterou zdravotníci převezli do nemocnice.
12:56 - do redakce televize Prima údajně volal muž, který uvedl, že je šikanován, "má pistoli a rukojmí a zařídí se po svém".
13:50 - na místo zamířily další policejní a záchranářské hlídky včetně vrtulníku.
14:00 - po neúspěšném vyjednávání s útočníkem vnikla do restaurace zásahová jednotka. Policisté na místě našli větší počet mrtvých včetně předpokládaného pachatele.
15:35 - ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že střelba si vyžádala osm obětí, zemřel také pachatel.
16:08 - uherskobrodský starosta Patrik Kunčar sdělil, že útočník se sám zastřelil.
17:04 - žalobce potvrdil osm obětí – sedm mužů a jednu ženu, stejně jako smrt střelce. Jeho motivem byla zřejmě kombinace osobních důvodů.
po 23:00 - policie zasáhla v domě střelce na okraji sídliště Olšava, asi kilometr od místa střelby. Z řadového domku vyvedla manželku pachatele, která má podle sousedů dlouhodobé psychické problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám