Hlavní obsah

Policisté na Jesenicku zlikvidovali množírnu psů, v rodinném domě jich žilo 40

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník

Policisté ve středu zlikvidovali množírnu psů, kterou měla chovatelka ve svém rodinném domě ve Zlatých Horách na Jesenicku. Zvířata odvezli, majitelka je podezřelá z jejich týrání. Právo o tom ve čtvrtek informovala policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V rámci trestního řízení vedeného pro podezření ze spáchání přečinu týrání zvířat provedli kriminalisté domovní prohlídku domu, během níž zajistili téměř 40 psů. Na místě s nimi spolupracovali také pracovníci Státní veterinární správy,“ uvedla mluvčí.

Podle informací Práva byli zabaveni kříženci jorkšírského teriéra. Kam byla zvířata převezena, nechtějí policisté upřesnit, zajistili jim však potřebnou péči.

Na množírnu si v posledních letech často stěžovali lidé v okolních domech. Vadil jim hlavně hluk a silný zápach, který se z rodinného domu chovatelky linul.

Ochránci koček: Novela množírny nezastaví

Domácí

„Trvá to už asi šest let a počet psů se tam neustále zvyšoval. Opakovaně jsme se případem zabývali, ale naše možnosti jsou omezené. Paní do domu nikoho nepouštěla. Jsem rád, že je problém konečně vyřešen,“ řekl Právu starosta Zlatých Hor Milan Rác (nez.).

Chodili na kontrolu

„My jsme tam už byli v minulosti několikrát na kontrole, přičemž jsme zjistili, že psi jsou chováni v nevhodných podmínkách a nebylo o ně řádně pečováno. Psali jsme odborná vyjádření, návrhy, ale už to přesáhlo únosnou mez. V srpnu jsme dali návrh na zvláštní opatření, odebrání psů. Měla to řešit obec s rozšířenou působností, ale poté, co někdo podal oznámení na podezření ze spáchání trestného činu, to řešila policie,“ sdělila Právu vedoucí Odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj Hana Brázdová.

Stát hledá majitele pro osm desítek psů a šest koček

Domácí

„Vzhledem k probíhající fázi trestního řízení nelze k případu poskytnout více informací,“ doplnila Vybíhalová. Za týrání zvířat hrozí pachateli až pět let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám