Hlavní obsah

Policista s miliony v krabici po 15 letech bez viny

Právo, Patrik Biskup

V lednu 2005 našli detektivové z policejní inspekce v bytě dnes již bývalého příslušníka karlovarské cizinecké policie Radka Kocába (44) krabici napěchovanou více než čtyřmi miliony korun. Podle státního zástupce mělo jít o úplatky za legalizování pobytu Asiatům v ČR. Po téměř 15 letech udělal v úterý za případem tečku Krajský soud v Plzni, který Kocába definitivně zprostil viny.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Expolicista Radek Kocáb se svojí obhájkyní u soudu v roce 2011

Článek

Podle rozsudku některé skutky uvedené v obžalobě nejsou trestným činem a u dalších neexistují důkazy, že by je spáchal Kocáb. Tomu tak stát bude nyní muset zabavené peníze, o jejichž původu stále existují pochybnosti, vrátit.

„Takhle mizerně odvedenou práci státního zastupitelství tento senát za dobu působení v justici nezažil. Šlo přitom o zásadní případ,“ obul se do žalobců předseda senátu Pravoslav Polák. Upozornil především na to, že z popisu skutků v obžalobě není vůbec zřejmé, kdo a jak je měl spáchat, co tím měl spáchat a případně jaký byl následek jejich spáchání.

Důkazy prý chybí

Podle spisu měl Kocáb za peníze zlegalizovat pobyt v ČR více než třem stovkám Vietnamců, kteří své žádosti opírali například o fingované sňatky s českými občany nebo měli padělané doklady.

Očištěný expolicista chce milióny zpět

Krimi

„Obžalovaný byl flink, práci si usnadňoval, ulejval se a neplnil řádně své povinnosti. Jako policista selhal a měl být vyhozen. Ale dovozovat z toho, že to dělal s úmyslem někomu opatřit neoprávněnou výhodu, a ještě za to dostat zaplaceno, nemá oporu v důkazech,“ pokračoval soudce.

Podle něho si obžalovaný v rámci správního řízení o povolení pobytu neopatřil dostatek podkladů a žadatele důkladně neprověřoval. „Neprováděl celkovou lustraci, pokud nějakou, tak jen v evidenci nežádoucích osob. Pokud by byl pečlivější, mohl na nějaké dílčí nedostatky přijít,“ doplnil Polák.

Poukázal ale na to, že obžalovaný byl povinen žádosti o trvalý pobyt vyhovět, pokud se opírala o existenci sňatku s občanem ČR. A až zpětně případně prověřovat, zda nejde o fingovaný sňatek. „V případech, ve kterých obžalovaný povoloval pobyt na základě sňatků, byly zapleteny matrikářky, které za vydávání falešných potvrzení soud už potrestal. Pokud matrikářka páchala trestný čin, tak asi neřekne policistovi, který jí zavolá a ověřuje si pravost potvrzení o sňatku, že je to padělek,“ konstatoval dále Polák.

Stejně tak bylo podle soudu nemyslitelné, aby Kocáb prověřoval pravost dokladů totožnosti. „Některé z těchto dokladů, které měl ověřovat obžalovaný, nebylo schopné prověřit ministerstvo vnitra ani za dobu osmi let,“ upozornil Polák.

Prali pro jiné?

K zajištěným milionům v bydlišti Kocába a k dalším anonymním vkladům peněz v hotovosti na účtech jeho matky a další příbuzné soud uvedl, že jde pouze o nepřímé důkazy. „Shodneme se na tom, že obžalovaný neměl takový příjem, aby se mohl legálně dostat k takovým penězům. Nevěříme ani jeho obhajobě, že šlo o půjčku. Ale není jediný důkaz, že peníze pocházejí z korupce v souvislosti se zneužitím pravomoci obžalovaného jako policisty. Mohlo jít například o praní špinavých peněz pro někoho jiného,“ vysvětlil soudce.

Milionářský expolicista do vězení zatím nepůjde

Krimi

Podle něj tuto verzi obžaloby mají prokazovat dva utajení svědci. „Oba ale tvrdí, že to mají jen z doslechu,“ prohlásil Polák. V této souvislosti se soud pozastavil nad tím, že státního zástupce v průběhu vyšetřování ani nenapadlo nasadit do kanceláře obžalovaného například prostorový odposlech nebo mu monitorovat telefonní hovory a z toho získat cenné a rozhodující důkazy.

„Korupce je latentní trestná činnost, kdy je zpravidla jeden proti jednomu. Pokud nikdo z nich nevypovídá, tak se k tomu nedostanete jinak než přes použití operativní techniky,“ řekl dále soudce.

Kauzu začal rozplétat v roce 2007 Okresní soud v Karlových Varech. Ten vydal celkem tři rozsudky, které mu pokaždé zrušil plzeňský krajský soud, a vrátil případ k novému projednání a rozhodnutí.

„Okresní soud nerespektoval naše pokyny, nevypořádal se se všemi důkazy. Jeho rozhodnutí nebyla řádně odůvodněná. Jelikož se ta věc táhne už 15 let a byly porušeny všechny principy spravedlivého procesu, nezbylo odvolacímu soudu, aby sám provedl podrobné dokazování a ve věci vydal konečné rozhodnutí,“ uzavřel Polák.

Reklama

Výběr článků

Načítám