Hlavní obsah

Policie znovu obvinila budějovického primátora kvůli zakázce

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice
Aktualizováno

Jihočeští kriminalisté znovu obvinili českobudějovického primátora Juraje Thomu (Hnutí občané pro Budějovice) z toho, že jako úřední osoba v roce 2010 neoprávněně uzavřel dodatek ke smlouvě o dodávce počítačové techniky se společností BIT Servis. Podle policistů se tak dopustil zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a prý městu způsobil škodu za devět miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Thoma

Článek

„Na základě četných dotazů médií potvrzuje jihočeská policie skutečnost, že vyšetřovatel odboru hospodářské kriminální služby krajského policejního ředitelství zahájil v těchto dnech nové trestní stíhání čelního představitele města České Budějovice (muž 44 let), a to s právní kvalifikací pro zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby,“ sdělil Právu mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Dále uvedl, že podstatou obvinění je skutečnost, že muž měl jako úřední osoba neoprávněně uzavřít dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení se společností specializující se na software a hardware.

Policie se očividně nechce smířit s neúspěchem svého podzimního honu.
Juraj Thoma

"Společnost tak zvýhodnil přidělením této nadlimitní zakázky bez řádného zadávacího řízení a tím překročil svoji pravomoc. Podpis dodatku měl být projednán a schválen radou města. Podle znaleckého posudku by tato zakázka, pokud by byla transparentně zadána, stála Město České Budějovice o zmíněných devět miliónů korun méně,“ konstatoval Matzner. Dodatek smlouvy znamenal celkem zakázku za 37 miliónů korun.

Thoma podal stížnost

Thoma v tiskovém prohlášení novinářům sdělil, že proti zahájení trestního stíhání podává znovu stížnost. „Policie se očividně nechce smířit s neúspěchem svého podzimního honu. A to přesto, že mým loňským trestním stíháním v téže věci, které v prosinci dozorující státní zástupce zrušil, policie podle názoru krajského státního zastupitelství v Plzni porušila zákon,“ konstatoval primátor. Dále zpochybňuje znalce, který v případu prý pro policii vypracoval posudek.

„Za naprosto účelové a zlovolné považuji vyčíslení domnělé škody, která měla městu vzniknout uzavřením takzvaného dodatku číslo dva a tedy pokračováním smluvního vztahu, o němž rozhodla celá Rada města České Budějovice. Policejní komisař totiž mezi škodu započítává platby mezi městem a společností Bit Servis, ke kterým vůbec nedošlo,“ zdůraznil Thoma. Dodal, že policie naopak zatím nevyšetřila původ odposlechů, které policisté objevili v lednu v jeho pracovně.

Předchozí stíhání zastavil státní zástupce

Policisté už primátora Thomu stíhali od září do prosince loňského roku v souvislosti se stejným podpisem dodatku. Rozdíl je nyní především v tom, že v prvním případě byl s Thomou obviněn ještě bývalý vedoucí odboru informačních a komunikačních technologií českobudějovického magistrátu.

Při prvním obvinění byla škoda odhadnuta na pět miliónů korun a nyní na devět. V prvním případě uspěl Thoma se stížností proti stíhání, když jej státní zástupce Václav Průcha zrušil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám