Hlavní obsah

Policie viní Ratha z dalších čtyř skutků, měl si nechat slíbit úplatky

Právo, Radim Vaculík

Vyšetřovatelé z protikorupční policie viní podle zjištění Práva bývalého poslance Davida Ratha ze čtyř nových skutků, respektive údajně zmanipulovaných zakázek, a opět jde o možnou korupci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý středočeský hejtman David Rath je odváděn ze soudní síně

Článek

První ze zakázek se týká dodávky vozů pro středočeskou záchrannou službu a další tři nemocnice ve Středočeském kraji. Podle důvěryhodného zdroje Práva, seznámeného s případem, jde tentokrát o špitál v Mladé Boleslavi, dále o jeden pavilón nemocnice v Kladně a třetí v řadě je prý kolínská nemocnice.

„Tentokrát se však vůbec nehovoří o tom, že by došlo k předání těch úplatků, protože tomu bylo zamezeno tím, že došlo k zadržení podezřelých (loni v květnu, pozn. redakce) a byla na ně uvalena vazba. Teď je to formulováno tak, že pan Rath si nechal slíbit úplatek,“ řekl v úterý Právu důvěryhodný zdroj.

Nová obvinění podle informací redakce opět stojí především na záznamech telefonních a prostorových odposlechů.

Jeden z Rathových obhájců, Roman Jelínek, zatím zjištění Práva nepotvrdil ani nevyvrátil s tím, že klient ani advokáti dosud žádné usnesení policie o novém zahájení trestního stíhání bývalého středočeského hejtmana neobdrželi.

Obviněni i šéfové Metrostavu

Podle zjištění Práva policisté kromě Ratha údajně obvinili mimo jiné i současného generálního ředitele firmy Metrostav Pavla Piláta a obchodního náměstka této největší stavební společnosti Jiřího Anděla. Redakci to potvrdil důvěryhodný zdroj, který měl možnost nahlédnout do usnesení o zahájení stíhání samotné firmy Metrostav jako právnické osoby. Kromě ní se obvinění týká dalších sedmi obchodních společností.

Související téma

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

„Trestní stíhání právnických osob může ve svém důsledku vést k tomu, že budou stovky až tisíce nezaměstnaných bez ohledu na to, zdali se takové obvinění prokáže či nikoli. Obrovským způsobem to poškodí ty firmy,“ kritizoval postup policie advokát Jelínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám