Hlavní obsah

Kauza Rath: Policie stíhá Metrostav, obvinění přibyla i exhejtmanovi

Právo, Novinky, rav, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie obvinila další osoby v souvislosti s kauzou někdejšího poslance Davida Ratha. Stíhána je největší česká stavební firma Metrostav a z dalších činů byl obviněn i sám Rath. Celkem policisté stíhají devět lidí a osm firem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Další obvinění Ratha potvrdil jeho advokát Roman Jelínek. Nové stíhání má mimo jiné souviset se zakázkou na dodávku vozů pro středočeskou záchrannou službu.

"Podle mých informací by se mělo v novém obvinění klienta v jednom případě jednat o zakázku na dodávku záchranných vozů pro záchrannou službu středočeského kraje. Kdo jsou další obvinění nevím," řekl Jelínek. Rath má být obviněn celkem ze čtyř nových skutků.

Obviněni jsou opět Pancová i Kott

Nově obviněni jsou i Kateřina Pancová a Petr Kott. Podle informací Práva je to v souvislosti s firmou Metrostav. Kromě firmy jakožto právnické osoby mají být obviněni i někteří její manažeři.

Advokát Pancové a Kotta Tomáš Sokol řekl, že se zatím s usnesením neseznámil a nemůže se proto k němu vyjádřit. Pancová se k dalším obviněním odmítla vyjádřit.

Podle usnesení Vrchního státního zastupitelství v Praze bylo obviněno osm firem a devět fyzických osob z přijetí úplatku, podplácení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Společnosti o ničem neví

Státní zástupce Jirát v obžalobě vyjmenoval desítku společností, které se měly zapojit do zmanipulovaných tendrů. Kromě stíhaného Metrostavu mělo podle Jiráta jít o společnosti Subterra, PSG International, Bak stavební společnost, Pohl cz, Pegisan, Konstruktiva Branko, Stavitelství Kladno a Ingbau cz.

Zástupci těchto společností ČTK řekli, že o žádných trestních stíháních neví. "V tuto chvíli nemám žádnou takovou informaci. PSG nic neobdrželo," řekl  mluvčí PSG International Patrik Kamas.

Stejně mluvili i zástupci Bak stavební společnosti a Pegisanu.

Metrostav se bude bránit

Podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka je firma stíhána na základě zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, z čeho ale konkrétně neřekl. S kroky policie společnost nesouhlasí a bude se proti nim bránit.

K obvinění Metrostavu se vyjádřil i Jelínek. Podle něj je to nešťastný postup, na jehož konci bude možná spousta nezaměstnaných.

„Jestliže se zahájí trestní stíhání právnické osobě, tak to v lepším případě zhorší její image a tím i přístup k zakázkám, v tom horším případě to povede k tomu, že ta firma zkrachuje. Jestliže se jedná o jednu z největších stavebních firem, tak reálně hrozí, že tato firma bude muset propouštět své zaměstnance, a to bez ohledu na to, jak nakonec celé to řízení dopadne,” řekl.

Mimo Metrostavu a Ratha mají být stíhány například i společnosti kolem Ivany Salačové, která je v kauze spolupracující obviněnou. Samotná Salačová jako fyzická osoba nově obviněna není, řekl Právu její obhájce Vojtěch Veverka.

Zakázky se týkaly stavebnictví a zdravotnictví

Společnosti se podle žalobce Petra Jiráta podílely na údajně upravených veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Týkaly se stavebnictví a zdravotnictví – rekonstrukce zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivicích a také modernizace krajských nemocnic.

Související téma

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Metrostav je česká společnost, která se specializuje na stavbu a rekonstrukce silnic, mostů a tunelů. Firma vznikla v roce 1990 jako nástupce stejnojmenného státního podniku, založeného v roce 1971 především kvůli výstavbě pražského metra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám