Hlavní obsah

Policie rozšířila počet obviněných, kteří fiktivně vyváželi maso na Slovensko

Pardubice
Aktualizováno

Policie rozšířila počet obviněných v případu krácení daně při fiktivním vývozu masa na Slovensko z šesti na 12. Škoda vzrostla z 57 na 77 miliónů korun. Vyšetřování akce s krycím názvem Flaksa bylo ukončeno, obviněným hrozí až deset let vězení, informovala v úterý mluvčí pardubické krajské policie Markéta Janovská.

Foto: Koláž Novinky.cz s použitím tým Kobra

Logo vyšetřovacího týmu daňové Kobry

Článek

Policie v souvislosti s případem zasahovala loni na jaře v pěti okresech na východě Čech. Z krácení daně policie tehdy obvinila šest lidí. [celá zpráva]

Podstatou celého podvodu byly fingované dodávky masa a masných výrobků na Slovensko za půl miliardy korun, které byly vykazovány jako osvobozené plnění od daně.

Falešní řezníci a exportéři neskutečného množství masa doplatili na svou nenasytnost. Při stále rostoucích číslech a požadavcích na navrácení daně zablikala varovná žárovka u specialistů na daňové úniky pardubického berňáku.

„Při výměně informací se slovenskou finanční správou se ukázalo, že slovenským odběratelem je společnost, která nikdy žádné maso a masné výrobky z České republiky nenakupovala. Brzy se objevili další slovenští fiktivní odběratelé vepřových půlek, hovězího masa nebo třeba i mraženého kuřecího, klobás či párků,“ popsala loni Iva Stejskalová, vedoucí odboru nepřímých daní pardubického finančního úřadu.

Podle falešných dokladů maso z Česka měly také dovážet účelově založené a nedohledatelné společnosti na jména bílých koňů, nebo dokonce i jedna nic netušící stavební firma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám