Hlavní obsah

Policie neobjasnila ani druhý hackerský útok na léčebnu v Horažďovicích

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Ani druhý útok hackerů na léčebnu dlouhodobě nemocných (LDN) v Horažďovicích na Klatovsku z letošního ledna se policistům nepodařilo objasnit. Stejně jako před třemi lety, kdy se toto krajské zdravotnické zařízení stalo poprvé terčem kyberzločinců, poslali případ k ledu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Po oznámení útoku z virtuálního prostředí do počítačové infrastruktury zdravotnického zařízení v polovině ledna zahájili kriminalisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Protože se jim nepodařilo zjistit skutečnosti, které by je opravňovaly zahájit trestní stíhání konkrétní osoby nebo subjektu, případ odložili,“ řekla Právu klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Léčebnu v Horažďovicích už podruhé napadli hackeři, vymazali některá data

Krimi

Hackerům se při druhém útoku podařilo vymazat některá data z počítačového systému. „Na chodu léčebny se nic nemění. Poskytuje veškerou zdravotnickou péči a služby bez omezení,“ uvedl v lednu mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Odmítnutý ctitel z Klatovska volal 50krát denně, nakonec přišel s benzinem a nožem

Krimi

Po prvním ataku na léčebnu hackeři získali přístup do počítačové sítě rentgenového oddělení. Změnili uložená data, a učinili je tím nepotřebnými. Ředitel léčebny Martin Grolmus tehdy uvedl, že zřejmě nešlo o cílený útok. „Jsme co do velikosti celkem bezvýznamné zdravotnické zařízení. Spíš se přikláním k tomu, že to byla náhoda,“ reagoval Grolmus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám