Hlavní obsah

Pokud Babiš neodstoupí, zabiju ho, vyhrožoval muž. Dohodl se na podmínce

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Dohodou o vině a trestu skončilo ve čtvrtek jednání Obvodního soudu pro Prahu 1, který řešil vydírání předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Obžalovaný Lukáš Bracháček (39), který se k činu přiznal a projevil nad svým jednáním lítost, odešel od soudu s dvouletým podmíněným trestem. Verdikt je pravomocný.

Lukáš Bracháček, který vyhrožoval premiérovi Babišovi, u pražského souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Zdejší senát dospěl k závěru, že je namístě uzavřenou dohodu akceptovat a také ji schválit,“ uvedla předsedkyně senátu Pavla Hájková.

Bracháček poslal na začátku ledna e-mail poslanci ANO Janu Richterovi ve znění: „Pokud Babiš neodstoupí, zabiju ho, jeho manželku, děti, ať je konec jednoho zm*da, máte na to pět dní.“ Šlo o reakci na vládní restriktivní opatření zavedená kvůli koronaviru.

Bracháčka zadržela katalánská policie v únoru v Barceloně na základě evropského zatykače a následně ho předala české policii.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný Lukáš Bracháček u soudu.

„Je mi to líto, co jsem provedl. Pobyt ve vazbě mě ponaučil dostatečně, abych se sebou začal něco dělat,“ prohlásil na závěr čtvrtečního jednání Bracháček.

Státní zástupce Jan Lelek při jednání uvedl, že původně chtěl navrhnout nejnižší nepodmíněný trest, ale vzhledem k okolnostem a návrhu na uzavření dohody o vině a trestu nakonec pro Bracháčka navrhl dvouletou podmínku. Bracháčkovi hrozilo až osm let vězení.

Babiš: Útočník mi vyhrožoval, že zastřelí mě i rodinu

Domácí

Babiš o výhrůžce informoval na konci února v televizním diskusním pořadu, kdy řekl, že policie ho informovala o tom, že existuje člověk, který chce zastřelit jeho i jeho rodinu. Babišova manželka s dcerou odcestovala zkraje ledna do Dubaje, protože se podle premiéra bála.

„A prosím vás, když tedy mluvíte o mojí rodině. Osmého ledna mi řekla policie, že je člověk, který chce zastřelit moji rodinu a mě. A jsme měli hlídaný barák, několik, doteď vlastně. Ten člověk byl zatčen ve Španělsku a moje žena šla do Dubaje, ano, protože se bála. A to je celý příběh,“ prohlásil tehdy premiér.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný Lukáš Bracháček u soudu.

Babiš ovšem také uvedl, že manželku do Dubaje „vyhnal“ a o výhrůžkách jí nic neřekl. Výlet Babišovy rodiny kritizovala část veřejnosti, zejména proto, že premiér v té době apeloval na lidi, aby kvůli pandemii způsobené covidem zůstávali doma a vyjížděli jen v nejnutnějších případech.

Babiš už v minulosti vydírání čelil, tehdy byl ministrem financí a mladý hacker z Ostravy po něm požadoval, aby zrušil část nového zákona o loteriích. Výzvu ještě doplnil o fotografie Babišovy manželky a jeho dětí.

„Pokud by prošla EET, my přitvrdíme – a to hodně brutálně. StBáku, poslední varování,“ napsal v jedné z výhrůžek hacker, který se hlásil ke skupině Anonymous. I ten nakonec dostal podmínku.

Reklama

Výběr článků

Načítám