Hlavní obsah

Podvodník se dostal na účet ženy z Kyjovska. Úvěr si naštěstí vzít nestihl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Dvaatřicetiletá žena z Kyjovska se nestačila divit, jak se dá doplatit na neopatrné zacházení s přihlašovacími údaji k účtu. Nevyplatil se jí prodej obnošeného oblečení, podvodník si chtěl vzít úvěr na její jméno.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Scénář byl obvyklý a nesčetněkrát popsaný. Přesto žena naletěla. Na její nabídku reagoval „zájemce“ a zmanipuloval ji, aby prodej uskutečnila podle jeho plánu.

„Pro dokončení prodeje nabízených svršků a převedení dohodnuté částky poskytla podvodníkovi kompletní údaje ke svému bankovnímu kontu. Když ho pak později kontrolovala, jen zírala. Na účtu panoval čilý platební ruch,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Tři roky pro podvodníka za okradení 20 tisíc lidí

Krimi

To ale nebyl jediný problém. „Navíc zjistila i nabourání do dalších navázaných rodinných a podnikatelských účtů. Zjistila také, že pachatel pracoval na uzavření půjčky. Tu se jí naštěstí po komunikaci s bankou podařilo zablokovat. Nyní žije žena v nejistotě, o kolik peněz transakcemi přišla a zda někde v zahraničí nedluží nemalou částku,“ doplnil mluvčí.

Další prodávající zase chtěla přenechat jinému zájemci dětské jízdní kolo. I v tomto případě devětatřicetiletá žena z Brněnska vyplnila do podvodníkem zaslaného formuláře údaje ke své platební kartě.

Výsledek? Pachatel vcelku snadno získal šedesát tisíc korun.

Senior uvěřil báchorce falešného bankéře. Ten mu vysál účet

Krimi

Jiný případ zažil pětatřicetiletý muž ze Strážnicka, který nabídl k prodeji sedací soupravu. Také on zapomněl na ostražitost a podvodníkovi poskytl kompletní údaje ke své platební kartě. Stálo jej to deset tisíc korun.

Policisté přitom opakovaně upozorňují na zneužívání prodejních portálů a aplikací, kam se přesunulo nemálo podvodníků. O zboží přitom zájem nemají, je jim lhostejné, co lidé nabízí, jde jim jen o údaje k účtům a platebním kartám.

Reklama

Výběr článků

Načítám