Hlavní obsah

Tři roky pro podvodníka za okradení 20 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Tři roky má podle úterního verdiktu Krajského soudu v Ostravě strávit ve vězení Denis Vinček, který se dopustil rozsáhlých finančních podvodů. Jeho obětí se stalo asi 20 tisíc lidí, ze kterých během několika let vylákal drobné částky, řadově stokoruny. Škoda se však při mimořádném počtu poškozených vyšplhala asi na šest milionů korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Denis Vinček (uprostřed) tvrdí, že nešlo o nelegální činnost.

Článek

Denis Vinček peníze z lidí lákal pomocí inzerce od roku 2010 po dobu několika let, a to jak svým jménem, tak prostřednictvím své firmy Truxa Group.

Soud se už jednou případem zabýval – muži nejprve vyměřil šest let vězení a firmě zakázal činnost.

Ovšem po několika rozhodnutích nadřízených soudů se případ vrátil k novému posouzení, při kterém se trest snížil na polovinu.

A to zejména kvůli novému posouzení v nižší trestní sazbě i dlouhému časovému odstupu, který uplynul od samotného spáchání.

Mohutný podvod s 20 000 oběťmi je znovu u soudu

Krimi

Za pomocí inzerce na internetu získal Vinček obrovské množství zájemců. „Šlo o jednoduchou manuální práci vykonávanou z domova, například plnění obálek,“ řekl státní zástupce Petr Kondělka.

Zájemci museli nejprve poslat drobný obnos, místo slibované práce ale obdrželi informaci, že mají podobnou nabídku rozesílat také.

Denis Vinček se hájil tím, že se inspiroval na Slovensku, kde je prý podobné podnikání možné provozovat legálně.

Tvrdil, že nikoho k placení nenutil, a považuje se za nevinného. Soud ale toto tvrzení vyvrátil s tím, že o podvodných úmyslech není pochyb.

Jak informovalo Právo již dříve, vyšetřování bylo velmi komplikované.

Policie mimo jiné vytvořila jakési call centrum, v němž ve dvou směnách pracovalo zhruba dvacet policistů, kteří několik měsíců kontaktovali telefonicky všechny poškozené.

Pomohlo jim to, že lidé, kteří na inzeráty odpovídali, museli při registraci uvádět svá telefonní čísla.

Žena prodávala lampu za 700 korun, přišla o čtvrt milionu

Krimi

Kauza byla kuriózní tím, že jako součást rozsudku musel být přečten kompletní seznam poškozených s uvedením detailů všech finančních transakcí.

Čtení zabralo soudu čtyři týdny, přičemž přednes celého seznamu poškozených s uvedením dalších detailů finančních transakcí v jednací síni obstaralo počítačové čtecí zařízení.

Úterní rozsudek zatím není pravomocný a obžalovaný, který je souzen na svobodě, se proti němu může odvolat. Vyhlášení verdiktu se neúčastnil a požádal soud o jednání v jeho nepřítomnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám