Hlavní obsah

Podvodník nabízel levně byty, cílil na opuštěné ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S neodolatelnou nabídkou na výhodný odkup sice staršího, ale jinak pěkného městského bytu za 200 tisíc korun, navíc zabalenou do sladkých řečí, uspěl hned několikrát podvodník z Brna. Cílil na osamělé ženy, do jejichž přízně se vetřel na internetových seznamkách, obloudil je svým šarmem, a než se nadály, přišly o stovky tisíc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Muže nyní čeká delší pobyt za mřížemi. Už je totiž ve vězení za podobné podvody a na svobodu by se měl dostat na podzim 2028. Brněnský soud mu v těchto dnech opět za podvod přidal další tři roky navíc, k tomu musí poškozeným vrátit peníze. Právo to zjistilo z rozsudku z letošního dubna, který má k dispozici.

Řekl, že úřad prodává byty, na jejichž údržbu nemá peníze
poškozená

Hledal oběti na seznamkách

Muž hledal osamělé ženy na seznamkách a prezentoval se jako pracovník bytového odboru radnice Brno-střed. První oběť si vyhlédl v roce 2019. Dotyčné tajemně sdělil, že je schopen zajistit odprodej městského bytu za 300 tisíc korun. Protože žena neměla tolik peněz, slevil na 150 tisíc, které obratem dostal. Muž vystupující pod jménem Pepa na ženu udělal tak dobrý dojem, že o výhodném obchodu řekla své kamarádce.

Státní zástupce obžaloval bývalého policistu z vynášení informací

Krimi

Ta rychle přispěchala a přinesla podvodníkovi rovných 200 tisíc za další byt.

I třetí oběť našel o rok později Pepa na seznamce, kde žena hledala štěstí po těžkém rozvodu. Tentokrát donesla dokonce 300 tisíc. Samozřejmě po předání finančních obnosů ženy už nikdy neviděly Pepu, peníze ani byty.

„Řekl mi, že úřad rozprodává staré byty, na jejichž údržbu nemá peníze, a nabídl mi možnost nějaký z nich získat. Odmítl mi ukázat, kde sám bydlí, ukazoval jen fotky údajně svého domu s bazénem a říkal, že má i koně, a to, že je asi o dva roky mladší než já. Přijel vždy neočekávaně, někdy přivezl nějakou pozornost, občas přijel i za mnou domů,“ vypověděla u soudu podvedená.

„Vystupoval jako inženýr pracující na ÚMČ Brno-střed. Žádné jeho doklady jsem neviděla, pouze říkal, že je narozen ve znamení Kozoroha, a měl být o rok mladší než já. Říkal, že bydlí se dvěma dcerami v domě s bazénem, a na Slovensku má dokonce koně. Zdál se mi starostlivý, občas přivezl nějaké potřebné věci či dárky. Vyplnila jsem dotazník žádosti o byt, on mi k němu nabídl i dvě garáže po 20 000 korunách. Ukazoval fotografie různých bytů, slíbil mi pak byt 3+1 s tím, že úřad menšími nedisponuje,“ popsala další napálená.

Starosta přiznal tunelování obce, soud mu odpustil

Krimi

Prý je ani neznal

Mužova obhajoba se omezila na to, že žádnou z žen nezná, nikdy žádnou z nich neviděl, proto jim nemohl nic nabízet, natož je podvést. Senát Městského soudu v Brně v čele s Michalem Kabelíkem takovou obhajobu označil za chatrnou a upozornil, že stejně se pětkrát trestaný muž hájil i v dřívějších případech, kde také podobně obíral důvěřivé oběti.

„Výpovědi všech tří poškozených jsou zcela shodné v tom, že poznaly u hlavního líčení obžalovaného jako osobu, která vůči nim vystupovala jako zaměstnanec ÚMČ Brno-střed a slibovala jim zajištění prodeje bytu. Jedna poškozená také obžalovaného vyfotografovala ve své prodejně s textilem, navíc s ním jezdila starým saabem, který obžalovaný dle vlastního vyjádření i zprávy policie a registru vozidel užíval,“ zdůraznil Kabebík.

Vaše bankovnictví přestane fungovat, zkouší podvodníci napálit důvěřivce

Bezpečnost

Muž se s trestem nesmířil a podal odvolání. O něm bude rozhodovat brněnský krajský soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám