Hlavní obsah

Vaše bankovnictví přestane fungovat, zkouší podvodníci napálit důvěřivce

Napříč Českem se začala šířit nová phishingová kampaň, ve které se kybernetičtí nájezdníci vydávají za pracovníky Komerční banky. Prostřednictvím podvodných e-mailů se snaží vylákat z důvěřivců přihlašovací údaje k jejich účtu a následně i peníze.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Náš systém rozpozná, že jste ještě neaktivovali naši novou bezpečnostní službu Mobilní banka – Komerční banka,“ stojí v podvodném e-mailu, ve kterém útočníci tvrdí, že lidé budou moci prostřednictvím nové služby „snadno kontrolovat svůj on-line účet“.

Pozornější příjemci si všimnou, že zpráva ve skutečnosti vůbec nepochází z Komerční banky, ale je zasílána z jiné domény. Text je navíc kostrbatý a vypadá, jako kdyby šlo o strojový překlad. Zprávy navíc chodí plošně i jedincům, kteří účet u Komerční banky vůbec nemají.

Hackeři chtěli vysát stovkám Čechů bankovní účty

Bezpečnost

Útočníci ospravedlňují i to, proč chtějí po obětech podvodu telefonní číslo. „Pro rychlejší odezvu na elektronické transakce je nově povinné potvrzení operace SMS kódem. Potvrďte své číslo pro lepší kontrolu nad přímým nákupem bez plýtvání časem,“ stojí v phishingové zprávě.

Kyberzločinci přitom tvrdí, že pokud lidé nekliknou na odkaz v e-mailu a nevyplní všechny požadované údaje, nebude možné „bankovní služby nadále používat“.

Foto: Novinky

Ukázka podvodného e-mailu, kde se útočníci vydávají za bankéře

Připraví je i o peníze, které na účtu nemají

Pokud je důvěřivci poslechnou, zadělají si na pěkné problémy. S takovými informacemi – a především s potvrzovací SMS zprávou – již kyberzločincům nebrání nic v tom, aby vysáli lidem peníze na jejich bankovním účtu.

Připravit je mohou klidně i o peníze, které ani na účtu nemají. Řada bank totiž nabízí v rámci internetového bankovnictví statisícové půjčky, které je možné získat doslova na pár kliků.

Pokud uživatelé sedli kyberzločincům na lep, je nutné co nejrychleji kontaktovat svou banku a internetové platby zablokovat. Samozřejmostí by měla být i změna hesla.

Kybernetičtí šmejdi zneužívají válku na Ukrajině. Lákají z lidí peníze

Bezpečnost

Co je phishing?

Internetoví podvodníci často rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. 

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám