Hlavní obsah

Pletl si Vyškov se závodní dráhou, podmínka se mu zdála přísná

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

Rychlostí přes 130 kilometrů v hodině se loni v polovině dubna hnal ulicemi Vyškova ve svém renaultu třicetiletý Dominik Kotas. Na jedné z křižovatek ale nezvládl řízení a napálil to do odbočujícího mercedesu. Kotasovi ve středu potvrdil brněnský krajský soud podmíněný trest, ale jedním dechem zdůraznil, že řidič z nehody vyvázl až moc lacino.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K nehodě došlo loni 12. dubna krátce po desáté hodině večer. Při srážce utrpěli těžké zranění dva spolujezdci z renaultu, řidič mercedesu vyvázl s lehkým poraněním. Kotase potrestal Okresní soud ve Vyškově trestem dvou let podmíněně odloženým na 2,5 roku a zákazem řízení na pět let. K tomu měl zaplatit několik set tisíc korun na odškodném. Takové potrestání se ale Kotasovi zdálo příliš přísné a podal odvolání k brněnskému krajskému soudu.

Senát odvolacího soudu v čele s Josefem Teplým odvolání částečně přisvědčil, ale jen co se odškodného týče. Teplý upozornil, že zranění z nehody by se měli svých nároků domáhat u civilního soudu, zhodnocení jejich požadavků by bylo totiž dalece nad rámec dokazování u trestního senátu.

Naopak co se trestu týče, tam mohl být Kotas podle senátu ještě velmi rád, že se neodvolal státní zástupce, a odvolací soud tak nemohl trestat mnohem přísněji.

Deset lidí se zranilo v mikrobusu, který se převrátil na Vyškovsku

Krimi

„Obžalovaný byl trestem značně zvýhodněn s ohledem na to, že tam jsou dvě těžká zranění a velké majetková škoda. Měl mu být jednoznačně ukládán trest vězení. Z jeho strany to byl zcela bezohledný a hazardní způsob jízdy. Jeho jednání mohlo být kvalifikováno přísněji s trestem až osmi let vězení,“ konstatoval soudce Teplý.

Reklama

Výběr článků

Načítám