Hlavní obsah

Plachetnice na Máchově jezeře se naklonila, posádka vyskákala do vody

Zdravotníci a hasiči zachraňovali v pátek odpoledne na Máchově jezeře na Českolipsku čtyřčlennou posádku šestimetrové plachetnice. Plavidlo se naklonilo a začalo nabírat vodu.

Foto: HZS Libereckého kraje

Záchrana plachetnice na Máchově jezeře

Článek

K události došlo zhruba 200 metrů od břehu ve Starých Splavech. Hasiči na místo dorazili kolem jedné odpoledne.

„Volali nám nezávisle na sobě dva oznamovatelé, že vidí plachetnici, která se naklonila o 45 stupňů a vniká do ní voda," popsala mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Eva Klímová.

Posádce lodi, která vyskákala do vody, pomohli na břeh zdravotničtí záchranáři, kteří na místo dorazili jako první.

U mola v Máchově jezeře ležel funkční granát

Krimi

„Se správcem mariny a jeho lodí pomohli naši lidé vytáhnout posádku z vody. Potom je převezli na břeh, kde byly připravené naše vozy, kde jsme jim poskytli tepelný komfort. Lékař je vyšetřil a poté je propustil do domácí léčby, neshledal, že by bylo třeba je transportovat do nemocnice. Šlo o tři dospělé a jednoho nezletilého,“ doplnil k zásahu mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.

Hasiči se pak snažili loď stabilizovat, aby zabránili jejímu potopení. „Nakonec plachetnici zapřáhli za loď a dotáhli ji po jezeře až ke břehu ve Starých Splavech. Nejprve museli odmontovat motor plachetnice, aby bylo možné ji za pomoci nastavovacích žebříků a pracovních lan otočit zpět do správné polohy. Pak z ní vodu odčerpali a předali loď majiteli,“ dodala Eva Klímová.

Hasiči uvedli, že plavidlo předali majiteli téměř po třech hodinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám