Hlavní obsah

Pětisetkoňový supersporťák sešrotoval o strom. Něco mě kouslo, hájil se u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Byl to šílený fofr. První zatáčka, pak druhá a ve třetí jsme se vytřískali. Tak v úterý před klatovským soudem popisoval Karel Haidelmayer (37) nehodu se super rychlým vozidlem Ultima GTR, které řídil jeho kamarád Radek Müller (49). Ten předloni v dubnu nezvládl řízení a svůj pětisetkoňový sporťák v hodnotě 4,5 milionu, který neměl pojištěný, sešrotoval o strom.

Obžalovaný Radek Müller před soudemVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Oba muži tehdy skončili v nemocnici. Za těžké ublížení na zdraví hrozí Müllerovi až čtyři roky vězení, jeho spolujezdec totiž kromě zlomeniny páteře, lebky a dalších kostí přišel nenávratně o zrak na pravém oku.

„Nepřizpůsobil způsob jízdy specifické povaze supersportovního vozidla, které vyžaduje velmi zkušeného řidiče se schopností závodního jezdce a cílený trénink ke komplexnímu zvládnutí jeho dynamických schopností,“ stojí v obžalobě.

Foto: Právo

Nehoda sportovního auta

Podle znalce byl příčinou nehody příliš rychlý výjezd ze zatáčky. „Při vyšší akceleraci došlo ke smyku zadní nápravy a následné ztráty stability vozidla, kterou již řidič nebyl schopen korigovat,“ napsal znalec do posudku.

Na štípanec reagoval škubnutím volantem

Müller se hájil tím, že ho po projetí zatáčky něco kouslo nebo štíplo do ruky, na což prý zareagoval škubnutím volantu. „Pak už si nic nepamatuju. probral jsme se až v sanitce,“ uvedl obžalovaný muž, který nebyl připoutaný bezpečnostním pásem stejně jako jeho spolujezdec.

Tvrdil, že vozidlo celou dobu bezpečně ovládal. „Mám dostatečné zkušenosti na to, abych ho mohl řídit. V minulosti jsme jezdil třeba s porsche nebo ferrari,“ pokračoval Müller, který se podle svých slov živí jako hlídač s měsíčním příjmem okolo 20 tisíc korun čistého.

Záběry z honičky, při které policisté dopadli řidiče kradeného porsche z Německa

Krimi

Podle Haidelmayera to měla být jen krátká seznamovací jízda. „Byl jsem na tu superkáru zvědavý, tak jsme se s Radkem domluvili, že mě sveze. Po nástupu jsem se chtěl připoutat. Radek mi ale řekl, ať to nechám být, že systém bezpečnostních pásů je složitý. Tak jsem ho poslechl. Myslel jsem si, že se jen krátce svezu a ne že pojedeme jako šílenci. Byly to hrozný fofry. Jen jsem se nadechl s tím, že buď to přijde, nebo ne. A přišlo,“ popisoval svědek okamžiky před samotnou nehodou.

Vzbudil se až v nemocnici. „Lékaři mi říkali, že mám obrovské štěstí, jelikož nedošlo k porušení míchy. Neviděl jsem na pravé oko. Dva týdny jsem byl zcela upoután na lůžko a další dva týdny zcela odkázán na pomoc druhých,“ pokračoval Haidelmayer.

Po Müllerovi požaduje odškodné přes 23 milionů korun. „Do té nehody jsem pracoval jako kadeřník, který si získal prestiž i ve světě. Byl jsem úspěšný, dokázal jsem si měsíčně vystříhat přes sto tisíc korun a k tomu jsem měl ještě příjmy z různých odborných kurzů a školení. To vše nyní skončilo. Maximálně jsem schopen ostříhat kamaráda. Mám stále bolesti, nemohu se pořádně hýbat a nevidím na jedno oko,“ dodal svědek.

Foto: Právo

Obžalovaný Radek Müller před soudem

Mrzelo ho také, jak se Müller k němu po nehodě zachoval. Tvrdil, že mu jako kompenzaci nabídl drogy. „Říkal, že teď nemá peníze ale že mu nějaký známý nechal drogy, tak si je prý můžu prodat. Poslal jsem ho s tím do pr...,“ vypověděl dále Haidelmayer a Müllerovi v jednací síni řekl do očí, že má pro své tvrzení důkaz v podobě tajné nahrávky jejich rozhovoru. Soud bude pokračovat výslechy znalců.

Reklama

Související témata:

Související články

Řidič rozbil porsche o sloup

V pátek v noci narazil v Ostravě dvaatřicetiletý řidič vozu značky Porsche do zábradlí a sloupu veřejného osvětlení. Nehoda se stala v ulici Plzeňská...

Výběr článků

Načítám