Hlavní obsah

Pervitin za pět milionů. Soud potvrdil gangu tresty za výrobu drogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vrchní soud v Olomouci potvrdil v pondělí pětici mužů tresty od osmi do 15 let za výrobu a prodej pervitinu. Nejvyšší trest ve výši 13 let dostal šéf skupiny Lukáš Janecký (41), který musí zároveň zaplatit peněžitý trest 1,5 milionu korun. Verdikt odvolacího soudu je pravomocný.

Vrchní soud potvrdil tresty za pervitinVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Michalu Kohutiarovi vrchní soud potvrdil 11 let a Petru Polákovi souhrnný desetiletý trest. Zdeněk Nepraš vyfasoval devět let, David Pekár osm. Všichni byli stíháni jako členové organizované skupiny působící ve více státech.

Tři z obžalovaných vinu odmítli, dva naopak výrobu drog přiznali. Nesouhlasili však s množstvím. U vrchního soudu požadovali nižší tresty. Ten však odvolání všech zamítl jako nedůvodná.

„Krajský soud provedl dokazování v dostatečném rozsahu. Vinu všech jednoznačně prokázal. Tresty jsou zákonné a přiměřené,“ řekl Právu k verdiktu mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

Skupina prováděla trestnou činnost nejméně od května roku 2019 do 17. června 2020, kdy byla zadržena. Šéf skupiny Lukáš Janecký z Paskova si pronajal domek ve Frýdku-Místku v části Nové Dvory, který vybavil linkou na výrobu, a nakoupil chemikálie. Léky s obsahem pseudoefedrinu část gangu ve velkém dovážela z jedné lékárenské sítě v Rumunsku.

Výbuch varny v Ostravě zranil šest lidí a poškodil dům, obžalovaní přiznali vinu

Krimi

Pervitin pak občas darovali, nejčastěji však prodávali za šest set až tisíc korun za gram. Nejčastěji drogu prodávali v Ostravě, v Novém Jičíně a ve Frýdku-Místku, odběratele měli i v Hlučíně a ve Zlínském kraji, a to ve Vsetíně, ve Valašském Meziříčí a v Horní Bečvě. Celkem si podle obžaloby přišli na více než pět milionů korun.

V původní skupině byla obžalovaná také jedna dívka, u ní soud přijal její prohlášení viny a trest je již pravomocný, dostala osm let vězení.

Foto: Petr Marek, Právo

Olomoucký vrchní soud potvrdil tresty za výrobu pervitinu (zleva Lukáš Janecký, Michal Kohutiar, David Pekár a Zdeněk Nepraš).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám