Hlavní obsah

Opočenský obviněn z dalších sexuálních deliktů

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počet nezletilých dívek, které podle policie sochař Pavel Opočenský sexuálně zneužíval, se opět rozrostl. Umělec totiž tento týden vyslechl v pořadí již čtvrté sdělení obvinění od tohoto léta, tentokrát se týká čtyř slečen, jež prý jednak telefonicky obtěžoval, jednak před dvěma z nich na veřejnosti onanoval.

Foto: Robert Rohál

Mladý herec Robert Finta na civilním snímku.

Článek

Právu to sdělila vyšetřovatelka Radka Drexlerová. Obvinění policie sochařovi odvezla do vazební věznice, kde Opočenský čeká na odvolací jednání ve vůbec první kauze související s jeho sexuálními delikty. Obvodní soud Prahy 2 ho na konci července poslal na tři roky nepodmíněně do vězení mj. za pohlavní zneužívání 8 nezletilých dívek, a to během let 1999 až 2002. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Na konci tohoto měsíce se obžalovaný pokusí zvrátit tento verdikt u nadřízené soudní instance. V současné době však počet dívek, které má mít sochař na svědomí, už překročil dvacítku. "Toto obvinění se týká čtyř poškozených, z toho tři jména jsou v případu nová, jedna z dívek už figurovala v té vůbec první kauze," konstatovala vyšetřovatelka. Kromě trestných činů pohlavního zneužívání a ohrožování mravní výchovy, je nově stíhán za výtržnictví. "Onanoval před jednou nezletilou čtrnáctiletou a jednou mladistvou letos v červenci na Šeberáku," upřesnila Drexlerová okolnosti zmíněného výtržnictví. Dodala zároveň, že ani toto sdělení ještě zřejmě nebylo poslední.

Sochař nic nepopírá

Opočenský se dosud k těmto novým skutkům nevyjádřil, jeho výslech je plánovaný na příští týden. Jak však Právu sdělil jeho advokát Tomáš Kaiser, žádnou stížnost proti obvinění nepodal a ani podávat nebude. "Je to zbytečné, Opočenský nic nepopírá," podotknul. Kaiser s napětím očekává revizní znalecký posudek ze sexuologie. Podle původního je totiž sochař zcela zdráv, ale to následně zpochybnil jak sám umělec, tak i policie. "Ten první rok nechtěl před veřejností vystupovat jako nemocný člověk, ale dneska pochopil, že to nebyla dobrá pozice a chce být seriózně vyšetřený. Problém byl skutečně v tom, že tehdy znalce obelhával," prohlásil advokát Kaiser ve čtvrtek.

V létě byl Opočenský obviněn třikrát. Nejprve na konci června kvůli zneužívání čtrnáctileté dívky. V této souvislosti na něj soud zároveň uvalil vazbu kvůli obavám, že by mohlo dojít k ovlivňování svědků a mohl by opakovat jednání. Po druhé bylo proti sochaři zahájeno trestní stíhání kvůli tomu, že v sedmi případech volal dvanáctiletým dívkám dívky a vulgárně jim líčil své sexuální zážitky. Obvinění se nevyhnula ani jeho přítelkyně jednadvacetiletá Julie B, která měla být spolupachatelkou při dvou skutcích. Třetí sdělení se týkalo tří třináctiletých školaček. Scénář většiny skutků se od počátku stále opakuje, sochař si zve slečny k sobě do bytu v Nuslích, ony ho tam sexuálně uspokojují a on je na oplátku finančně podporuje.

Reklama

Související články

Mladičké dívky usvědčovaly Opočenského

Dvě nové svědkyně, šestnáctiletá Lucie a patnáctiletá Jana, svědčily proti sochaři Pavlu Opočenskému, který v úterý znovu stanul před Obvodním soudem Prahy 2....

Výběr článků

Načítám