Hlavní obsah

Mladičké dívky usvědčovaly Opočenského

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvě nové svědkyně, šestnáctiletá Lucie a patnáctiletá Jana, svědčily proti sochaři Pavlu Opočenskému, který v úterý znovu stanul před Obvodním soudem Prahy 2. Čelí obžalobě z pohlavního zneužívání, ohrožování mravní výchovy mládeže a výtržnictví.

Foto: OZC Zlaté jablko

Zlatý hřeb večera - DEAMEN ve Zlatém jablku.

Článek

Drobná, mladě vypadající Lucie, byla poprvé v bytě u Pavla Opočenského, když jí bylo deset. Jak řekla soudcům, před obžalovaným se svlékla, on jí hladil a přitom onanoval. Na oplátku od něj dostala zhruba 250 korun. "Vždycky jsem za ním chodila s nějakou kamarádkou. S Denisou jsme se svlíkly a dělaly mu to rukou," pokračovala Lucie s tím, že v té době jí mohlo být dvanáct. Opočenského ale prý znala již od svých osmi let, kdy ho poprvé zahlédla v parku. "Onanoval a říkal, že nám dá peníze, když se na něj budeme koukat," popsala.

Svou výpověď připojila i patnáctiletá Jana, která v předchozím procesu nemohla vypovídat, protože zletilosti dosáhla až letos v lednu. "Já jsem mu řekla, že je mi čtrnáct. Věděl to," prohlásila na pohled fyzicky vyspělá dívka na dotaz soudce Ondřeje Havlína. 

Soud se opakuje

Trestní senát již nad sochařem loni v prosinci vynesl rozsudek, a to na tři roky nepodmíněně. Hlavní líčení se však opakuje, protože Opočenský uspěl u pražského městského soudu s odvoláním. Nadřízení soudci totiž uvedli, že mj. nebyli vyslechnuti všichni svědci, a že obžalovaný nedostal možnost se vyjádřit k jednotlivým výpovědím. Proto soudce Havlín dnes předvolal i některé osoby opakovaně.

Mezi nimi i dvě sousedky z nuselské Neklanové ulice. "Nechtějte slyšet, co si o vás myslím já i celá ulice a jaké výrazy jdou na vaši hlavu," obrátila se na sochaře včera jedna z nich, která svědčila, že ho zahlédla onanovat před blízkým dívčím internátem. Další ze svědkyň zase prohlásila, že sochaře opakovaně viděla, jak se předvádí nahý v okně. Dívky jí prý několikrát sdělily, že jim není patnáct.

Žalobce Prahy 2 sochaře mj. viní, že v letech 1999 až 2002 pozval k sobě do bytu v Nuslích minimálně osm nezletilých dívek, které ho sexuálně uspokojovaly. Přímo k souloži podle obžaloby došlo v jednom případě.

Dívkám prý pomáhal

Opočenský se již dříve ke skutkům přiznal. Zdůraznil však, že dívkám ze sociálně slabých rodin vlastně pomáhal. Učil je angličtinu, radil jim, jak naložit se životem, finančně je podporoval.

Sochař již v minulosti několikrát čelil trestnímu stíhání. Na počátku devadesátých let usmrtil mladého skinheada na ulici. Obžaloby byl nakonec zproštěn s odůvodněním, že tak jednal v sebeobraně. Před pěti lety byl také stíhán za výtržnictví v souvislosti s trestním oznámením, že opakovaně onanoval před školačkami v autobuse. Na základě amnestie prezidenta v únoru 1998 však bylo jeho trestní stíhání zastaveno.

Hlavní líčení bude pokračovat v červenci. K minulému jednání se sochař nedostavil, protože byl v USA. Opočenský se za to dnes omluvil. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám