Hlavní obsah

Opilý záchranář cestou do nemocnice klimbal na pacientce, soud ho nepotrestal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Opilost ho zmohla natolik, že si na pacientku v sanitce položil hlavu a cestou do nemocnice na ní klimbal. Dnes již bývalý záchranář ale za pití alkoholu ve službě potrestán nebude. Klatovský soud nyní podmíněně zastavil jeho trestní stíhání se zkušební dobou 18 měsíců, po kterou se musí zdržet konzumace alkoholu. Zároveň mu stanovil během podmínky dohled probačního úředníka.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obžalovaný sám rozvázal pracovní poměr a nastoupil protialkoholní léčení. Lze tak mít za to, že se ze svého pochybení ponaučil,“ vysvětlil samosoudce Jan Kasal. Upozornil ale na to, že jeho rozhodnutí není pravomocné.

Státní zastupitelství přitom požadovalo jako trest za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky pokutu 15 tisíc korun a zákaz práce záchranáře na rok a půl. Podle jeho šéfky Jiřiny Vítovcové požil záchranář během služby alkohol a uvedl se do stavu opilosti, ačkoliv si byl vědom toho, že při výkonu svého povolání může pacientovi způsobit újmu na zdraví, či jej dokonce ohrozit na životě.

„Zvažujeme, že si proti rozhodnutí soudu podáme stížnost,“ reagovala nyní Vítovcová.

Pořád mu padala hlava, popsala pacientka cestu s opilým záchranářem. Toho čeká soud

Krimi

Obžalovaný muž se k pití alkoholu ve službě přiznal. Tvrdil, že šlo o selhání, které přičítal jednak velkému pracovnímu vytížení a jednak krátkodobé depresi z manželské krize.

„Vzhledem k tomu, že jsem byl v takové skepsi, psychicky a fyzicky vyčerpaný, otevřel jsem si láhev vína a do půlnoci ji postupně vypil,“ uvedl 30letý záchranář do policejního protokolu. Do noční služby na výjezdovou základnu plzeňské krajské záchranné služby v Horažďovicích tehdy nastoupil v sedm večer.

Před půlnocí jej dispečink poslal do obce Svéradice k ošetření pacientky. Společně s řidičem sanitky vyrazil na místo. „Choval se divně a cítil jsem z něho alkohol. Místo, aby ženu ošetřil, seděl vedle ní a nic nedělal. Proto jsem převzal iniciativu, pacientku naložil na nosítka a odvezl do sušické nemocnice, kde jsem ji osobně předal na interně,“ popisoval situaci saniťák.

Za smrt lyžaře na Ještědu podmínka, trest pro záchranáře potvrdil odvolací soud

Krimi

I sama pacientka byla z chování záchranáře zaskočená. „Přišel mně jako zfetovaný. Pořád mu padala hlava a v jednu chvíli ji položil na moji hruď. V sanitce mi píchl do ruky jehlu na připojení kapačky, ale žádnou mi nedal. Dostala jsem ji až v nemocnici,“ vypověděla žena.

Také recepční ze špitálu potvrdila, že se jí záchranář nezdál úplně v pořádku. Že je opilý, už poznala z jeho chůze. Utvrdila se v tom poté, co promluvil a nebylo mu skoro rozumět.

Policisté mu pak v dechu naměřili dvě a půl promile. V rámci trestního řízení nechali vyšetřovatelé na obviněného zpracovat psychiatrický posudek. Podle znalců je závislý na alkoholu a je nutné, aby se léčil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám