Hlavní obsah

Opilec dostal dva a půl roku za hození židle po policistovi

Právo, Aleš Fuksa
Uherské Hradiště

Dvouapůlletý nepodmíněný trest přijal za mrštění židlí po policistovi osmatřicetiletý Michal Remeš z Uherskohradišťska. Rozsudek si vyslechl ve středu u Krajského soudu ve Zlíně. Zatím je však nepravomocný, státní zástupce si vzal lhůtu na případné odvolání.

BEZ KOMENTÁŘE: Michal Remeš před soudemVideo: Aleš Fuksa

 
Článek

Remeš v květnu letošního roku napadl policistu na chodbě záchytky v Kroměříži, kam jej v jeho středně těžké opilosti dovezla hlídka. Při převlékání do nemocničního oděvu vzal do rukou plastovou židli s kovovými nožkami a mrštil s ní ve vzteku za sebe. Nohou židle trefil obličej policisty, který na něj dohlížel. Následně uštědřil policistovi nejméně dvě rány kolem očí. Stalo se tak v době, kdy byl ještě v podmínce kvůli jinému násilnému činu.

„Moc mne mrzí, že se to stalo. Jak jsem měl v Uherském Brodě popité, někdo z řidičů na mne zavolal policajty. Ti mne automaticky dovezli na léčebnu, kde už jsem byl asi desetkrát, moc se mi to nelíbilo. Nadával jsem, řval. Přeskočilo mi v hlavě. Vůbec nic si z toho nepamatuji. Nepamatuji se příliš ani ten převoz,“ přiblížil Remeš, který se před jízdou do kroměřížské záchytky potácel po prostředku silnice v Uherském Brodě.

Chtěl skočit pod vlak

„Občas to tak dělám. Je mi jedno, jestli mne někdo přejede. Dvakrát jsem chtěl skočit i pod vlak, jednou zastavil, podruhé jsem na poslední chvíli uskočil. Když vidím, jak se k sobě lidé chovají, nemám chuť žít. Potřeboval bych motivaci, abych se změnil. Pitím a návštěvami záchytky zabíjím tu samotu,“ přiznal obžalovaný, jehož čin proti policistovi původně vyhodnotil státní zástupce jako pokus o těžké ublížení na zdraví, násilí proti úřední osobě a výtržnictví. Od pokusu o těžké ublížení na zdraví však ve svém závěrečném návrhu žalobce sám ustoupil.

Za kopanec do hlavy nebude policista potrestán. Zastal se slabšího, řekl soud

Krimi

Soud poslal Remeše za mříže za násilí proti úřední osobě a výtržnictví s maximální trestní sazbou šesti let. „Můžeme doufat, že (Remeš) během pobytu ve výkonu trestu přehodnotí svůj vztah k alkoholu a ke své budoucnosti,“ řekl předseda senátu Jiří Dufek.

Podle obžaloby utrpěl napadený policista otřes mozku, pohmožděniny a podvrtnutí páteře. Zhruba měsíc strávil v pracovní neschopnosti. Podle soudního znalce z oboru zdravotnictví Jiřího Tesaře však policistovi nehrozila těžká újma na zdraví či smrt. „Židle sice vážila 5,7 kilogramu, policistu ale zasáhla pouze její noha, k tomu se ještě mohla odpružit. Přirovnal bych ránu k úderu klackem,“ sdělil Tesař.

Remešovu omluvu policista nepřijal

„Jednalo se o úder, ne hození. Potom nějaké údery pěstí do obličeje. Intenzita byla taková, že jsem šel do pokleku,“ uvedl u soudu policista. Jeho kolega, který stál poblíž, popsal děj odlišně: „Židlí se rozmáchl ne přímo na něj, ale přímo za sebe.“ Další svědkyně, sestra kroměřížské záchytky, uvedla, že ji na policistu hodil.

Policista, který vytáhl zbraň na řidiče v Plzni, odešel od soudu opět bez trestu

Krimi

Po dobu převozu do Kroměříže si podle napadeného policisty Remeš neustále stěžoval na celý svět. „Vůči nám se nijak nevymezoval. Jestli použil židli spontánně, nebo plánovaně, nevím,“ doplnil policista. Remeš se mu v závěru jeho výpovědi snažil omluvit. „Ne. Omluvu si nechte hlavně pro sebe, pane Remeši,“ reagoval policista.

U soudu není Remeš poprvé. V roce 2016 mu okresní soud uložil tříletou podmínku za pokus o těžké ublížení na zdraví, nožem osmkrát bodl svého otce. Letos mu bylo za rozbití skla auta uloženo 200 hodin obecně prospěšných prací. Nynější trest je v souvislosti s incidentem rozbití předního skla cizího vozu souhrnný. Obhájkyně pro něj navrhovala podmínku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám