Hlavní obsah

Bývalého ředitele Lesů ČR Szóráda obvinili. Měl způsobit škodu za 1,8 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie obvinila bývalého generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda z porušení povinnosti při správě cizího majetku a z podvodu v souvislosti se státním podnikem Lesy ČR. Podle kriminalistů způsobil Szórád škodu zhruba 1,8 miliardy korun, hrozí mu dva roky až osm let vězení.

Foto: archiv Lesy ČR

Daniel Szórád

Článek

O obvinění ve čtvrtek informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Jméno obviněného policie nesdělila, později během dne stíhání potvrdil sám Szórád České televizi a Českému rozhlasu.

V sídle Lesů ČR zasahovali policisté v dubnu 2019. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) už tehdy uvedl, že se razie týkala doby působení Szóráda. Ten následně řekl médiím, že to, co mu policie klade za vinu, je absurdní.

Lesy ČR jsou v půlmiliardové ztrátě

Ekonomika

Na své nevině Szórád trvá i teď. „Od začátku říkám, že celou svoji kariéru, co jsem působil v Lesích ČR, tak jsem všechno vykonával, jak nejlépe jsem dovedl, svědomitě a s péčí řádného hospodáře," řekl Radiožurnálu.

„Vývody, ke kterým vyšetřovatel došel, jsou z mého pohledu nesmyslné, nepochopitelné. Je mi trapné někomu obhajovat, že jsem chodil do práce pracovat, což tam vždycky nebývalo zvykem,” dodal Szórád.

Manipulace IT zakázek měla vynést stamilióny

Krimi

Samotná společnost se k obvinění podrobně nevyjádřila. „O obvinění nás policie zatím neinformovala. Jde o policejní záležitost, ke které se nemůžeme vyjadřovat," uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Případem se zabývá královéhradecká expozitura NCOZ a dozoruje jej Adam Borgula z pražského vrchního státního zastupitelství. Žalobce ve čtvrtek ČTK sdělil, že stíhání bylo zahájeno 15. února.

Lidové noviny dříve uvedly, že policie Szóráda podezírá, že způsobil škodu 2,4 miliardy korun, a to v souvislosti s nevýhodným ukončením smluv a s nedostatečným zásahem proti kůrovcové a větrné kalamitě.

Policie obvinila čtyři lidi z praní špinavých peněz z Lesů ČR

Krimi

„Daniel Szórád nerozhodl o žádných efektivních opatřeních, jejichž prostřednictvím by se zabránilo šíření kůrovců do dalších porostů," citovaly z materiálu souvisejícího s vyšetřováním.

Policisté zasahovali předloni v dubnu nejen v sídle Lesů ČR, ale také na ministerstvu zemědělství. Jeho mluvčí v té době uvedl, že policie úřad požádala o součinnost a o předložení dokumentů, které se vztahují k předchozímu vedení ministerstva a Lesů ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám