Hlavní obsah

Obhájce zabijáka tvrdí, že policisté jsou spoluviníky

Novinky, Radim Kijonka, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ TĚŠÍN

Obhájce opilého řidiče Zdeňka Bulawy, který v Českém Těšíně před dvěma týdny v mercedesu vrazil do policejní felicie, v níž zahynuli tři policisté, prohlásil, že spoluvinu za nehodu může mít i řidič policejního vozu. Podle něj nedal jeho klientovi přednost. Policie však tento názor odmítá.

Článek

"Dokazování nasvědčuje tomu, že i řidič policejního vozu nerespektoval pravidla silničního provozu," uvedl ostravský právník Miloslav Kijas. "Není dosud zřejmé a prokázané, kdo nese zodpovědnost za dopravní nehodu. Jedna z možných variant je, že může jít o spoluzavinění obou řidičů," podotkl.

Policisté podle něj vyjížděli z místa mimo silnici, proto měli dát přednost projíždějícím vozidlům.

Karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková s jeho výrokem nesouhlasí. "Nic při vyšetřování nenaznačuje, že policisté chybovali. V místě nehody je přerušovaná čára, takže se mohli na silnici otáčet," uvedla.

Bulawa nebrzdil

Vyšetřování nehody ukázalo, že Bulawa měl v krvi téměř dvě promile alkoholu a navíc jel v obci nepřiměřeně vysokou rychlostí. Podle některých svědků až 150 km za hod.

"Nyní se pomaličku skládá celá mozaika průběhu nehody dohromady. Je to velice složité, protože pasažéři z mercedesu nechtějí vypovídat a druhou stranu už nemáme," podotkla Viačková.

Podle ní byly vozy po nehodě rozestaveny tak, že vůbec z toho nebylo jasné, kdo jakým směrem jel. "Kdyby jel řidič mercedesu předepsanou padesátkou, tak k takové tragédii nedošlo," poznamenala Viačková.

Navíc je zřejmé, že devětadvacetiletý Bulawa před srážkou vůbec nebrzdil. Podle svědků na místě srážky nebyly žádné brzdné stopy. To může údajně ztížit vyšetřovatelům stanovení rychlosti mercedesu. Policejní mluvčí však uvedla, že experti dnes dokážou nemožné. "Zjistí takové věci, že se mnohdy divíme. Taky potvrdí nebo vyvrátí, jestli auto svítilo," sdělila.

Posádka chycena až v nemocnici

Podle informací Práva měl železničář z nedalekého vlakového nádraží dosvědčit, že mercedes jel bez rozsvícených světel. K nehodě totiž došlo nad ránem, ještě za tmy.

Policejní vůz po ní patrně letěl několik metrů vzduchem, než narazil do stromu. Osádka mercedesu z místa nehody okamžitě ujela taxíkem, aniž by se snažila policistům jakkoli pomoci. "Záchranku zavolali až náhodní svědci, kteří k nehodě přiběhli," popsala policejní mluvčí.

Další strážci zákona osádku dopadli až v karvinské nemocnici, kam si jela po nehodě nechat ošetřit lehčí zranění. "Dělali tam výtržnosti, proto personál přivolal policisty, kteří je chytili," popsala mluvčí.

Nad jednáním osádky lidé kroutí hlavou. "Nikdo nemůže vyloučit, že v životě zaviní nehodu. Když už k ní ale dojde, tak se přece budu snažit pomoci tomu druhému. To musely být opravdu hyeny, když utekli," konstatovali někteří lidé.

Bulawův spolujezdec má na krku obvinění z vydírání, když vyhrožoval svědkům, že je zabije, jestli budou svědčit proti němu.

Je mu to prý líto

Právník obviněného Bulawy tvrdí, že jeho klient je kvůli nehodě hluboce zarmoucen. "Projevuje lítost jako každý člověk," prohlásil. Podle informací Práva však dosud nevyjádřil rodinám policistů upřímnou soustrast a politování nad svým činem. "Neměl k tomu příležitost. Nyní leží ve vazbě v Praze," uvedl obhájce.

Bulawa je obviněn z trestného činu ublížení na zdraví a hrozí mu až desetiletý trest vězení. Je obchodníkem s alkoholem, spoluvlastní firmu Vinium Evropa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám