Hlavní obsah

Kvůli smrti tří policistů hlídají řidiče i v nemocnici

Novinky, Radim Kijonka, Ivan Trnka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ TĚŠÍN

Těžce zraněného řidiče mercedesu, který svým vozem v sobotu ráno doslova sestřelil policejní vůz ze silnice v Českém Těšíně a zřejmě tak způsobil i smrt tří policistů uvnitř, hlídají v nemocnici policisté. Třicetiletý muž leží na chirurgickém oddělení v nemocnici.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

"Důvodem je, aby nebyl ovlivňován a sám nemohl ovlivňovat případné svědky. Kdyby byl totiž zdráv, byl by už ve vazbě," řekla mluvčí karvinského ředitelství Policie ČR Zlatuše Viačková s tím, že řidič byl obviněn z trestného činu těžké újmy na zdraví s nedbalosti a hrozí mu trest v rozmezí 3 až 10 let.

"O tom, co se na silnici stalo, nebudeme zatím podávat informace. Přihlásilo se nám několik svědků. Své musí říci také soudní znalci," poznamenala dál Viačková.

Kamarádi zapalují svíčky a truchlí

Tragédii tří policistů připomínají na místě nehody hořící svíčky a malý kříž s věnečkem. Strážci zákona na Karvinsku jsou smrtí svých kolegů zdrceni. Mluvčí Viačková poznamenala, že zahynuli nevinní lidé. "Nemůžeme tomu uvěřit, jsme z toho na dně. Někdo nám zabil tři perfektní kamarády," svěřili se zlomení kolegové policistů.

Z felicie zbyla hromada plechů a podvozek

Obě vozidla se střetla ještě za tmy přímo ve městě na přehledném, asi kilometr dlouhém rovném úseku nedaleko vlakového nádraží v Jablunkovské ulici směrem na Třinec a Jablunkov. Hasiči museli policisty z jejich vozu po srážce vystřihovat. Nikoho z nich se nepodařilo zachránit. Dva zemřeli přímo v autě, jeden v nemocnici. Ze služební felicie zůstala pouze hromádka rozstřihaných plechů a podvozek.

Naproti tomu druhý vůz Mercedes Benz E 270 držel pohromadě a měl pouze zdemolovanou přední část karoserie. Jeho třicetiletý řidič skončil se zlomenou stehenní kostí na chirurgii v karvinské nemocnici. Osmnáctiletá spolujezdkyně má pouze tržné rány na hlavě a o rok starší mladík vyvázl bez zranění. Oba spolujezdci se pokusili po nehodě ujet taxikem, policie je ale zadržela a zvažuje proti nim obvinění z neposkytnutí první pomoci.

Mercedes jel údajně 150kilometrovou rychlostí

Policista, který u vyšetřování nehody přímo nebyl, ale měl o ní zprávy, předpoklad o vysoké rychlosti mercedesu potvrdil. "Hovoří se o tom, že se honil s jiným autem. Policisté chtěli patrně vyrazit za tím prvním a právě se na silnici otáčeli. Přitom do nich z boku vrazilo druhé auto - mercedes ve více než 150km rychlosti," popsal. Policejní automobil odletěl 30 metrů, narazil do stromu a začal hořet. Střecha vozu byla po nárazu promáčklá až na sedadla.

Kolega: jenom dělali svou práci

Starší muž, který po nehodě procházel kolem aut, poznamenal, že podobný stříbrný mercedes viděl projíždět městem často vysokou rychlostí. "Jeho řidič jezdil jako blázen. Myslím, že chtěl policistům ujet a přitom to do nich napálil," odhadoval.

"Každý je měl rád. Byli to normální kluci, kteří dělali svou práci. Nechtěli od života nic víc, než mít svou rodinu a žít," řekl s pláčem v očích jejich kolega. Vzpomínají, že jeden z mrtvých oslavil právě před týdnem své 25. narozeniny. O pár měsíců víc bylo jeho kolegovi, nejstaršímu bylo 42 let. "Dva byli ještě svobodní a ten třetí měl čtyři děti," dodává.

Lítost nad smrtí tří policistů vyjádřil ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD). Označil ji za "šílenou tečku" týdne, ve kterém policisté zahájili mohutnou preventivní bezpečnostní akci Kryštof, jejímž cílem bylo zvýšení bezpečnosti na českých a moravských silnicích. Práce zesnulých policistů s akcí Kryštof přímo nesouvisela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám