Hlavní obsah

Při nehodě v Českém Těšíně zemřeli 3 policisté, 2 lidé zraněni

Novinky, Radim Kijonka, Ivan Trnka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ TĚŠÍN

Tři policisté přišli o život při dopravní nehodě dvou osobních automobilů v Českém Těšíně. Další dvě osoby byly při srážce policejního vozidla s Mercedesem Benz zraněny. "Příčina nehody a míra zavinění je předmětem dalšího šetření," zdrceně uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Nechtěla být prozatím konkrétnější. Jenom poznamenala, že zahynuli nevinní lidé.

Foto: Michaela Poláková
Článek

Obě vozidla se střetla ještě za tmy přímo ve městě na přehledném, asi kilometr dlouhém rovinném úseku nedaleko vlakového nádraží v Jablunkovské ulici směrem na Třinec a Jablunkov. Hasiči museli policisty z jejich vozu po srážce vystřihovat. Nikoho z nich se nepodařilo zachránit. Dva zemřeli přímo v autě, jeden údajně v nemocnici. Jejich kolegové jsou zdrceni. Ze služební felicie zůstala pouze hromádka rozstřihaných plechů.

Naproti tomu druhý vůz Mercedes Benz E 270 držel pohromadě a měl pouze mírně zdemolovanou karoserii. Jeho třicetiletý řidič skončil s těžkým zraněním v karvinské nemocnici. Osmnáctiletá spolujezdkyně utrpěla lehká zranění a o rok starší mladík vyvázl bez zranění.

Alkohol a vysoká rychlost

Příčinou srážky je však z velkou pravděpodobností opět alkohol za volantem. U zraněného řidiče lékaři naměřili v krvi těsně po nehodě dvě promile alkoholu. Starší muž, který po nehodě procházel kolem aut poznamenal, že podobný stříbrný mercedes viděl projíždět městem často vysokou rychlostí. "Jeho řidič jezdil jako blázen. Myslím, že chtěl policistům ujet a přitom to do nich napálil," odhadoval s tím, že se mercedes běžně řítil obcí, kde je povolená 50 km rychlost, až 150 km rychlostí.

Policista, který u vyšetřování nehody přímo nebyl, ale měl o ní zprávy, předpoklad o vysoké rychlosti mercedesu potvrdil. "Údajně jela obě auta stejným směrem. Policisté právě vyjeli z vedlejší silnice nebo se otáčeli na silnici. Přitom měl do nich mercedes vrazit z boku 150 km rychlostí," popsal. Podle něj vina nemůže být připsána pouze policistům, kteří možná nedali přednost v jízdě. "Kdyby nejel řidič mercedesu 150 km rychlostí, ale jel by šedesátkou nebo sedmdesátkou, tak by následky nemohly být tak tragické," podotkl sklesle. "Ve 150km rychlosti je těžké někoho včas zahlédnou přes den, natož v noci," poznamenal.

Policejní mluvčí tvrdí, že půjde ze strany řidiče mercedesu o trestný čin těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. "Navíc bude brán podle třetího odstavce a podle něj pachateli hrozí 3 až 10 let vězení," uvedla.

Policisté celý úsek na více než sedm hodin uzavřeli a odklonili dopravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám