Hlavní obsah

Oběť přejel autem a ubodal. Odvolací soud potvrdil recidivistovi 18 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Osmnáct let za mřížemi si definitivně odsedí Zdeněk Hanus (46) za loňskou brutální vraždu známého (36) v Hošťálkové na Vsetínsku. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud v Olomouci, když zamítl vrahovo odvolání proti rozsudku olomouckého krajského soudu z letošního srpna. Hanus muže, který jel na kole, srazil autem, opakovaně ho udeřil a jednadvacetkrát bodl nožem.

Zdeněk Hanus u olomouckého vrchního souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Obžalovaný po činu podle spisu nakonec nechal nůž zaražený v hlavě oběti a znovu muže přejel autem.

Hanusovi hrozilo až 20 let vězení. U vrchního soudu se domáhal snížení trestu. Obhajoba také znovu požadovala posouzení jeho duševního stavu.

„Odvolání obžalovaného jsme zamítli jako nedůvodné. Krajský soud provedl důkazy v dostatečném rozsahu a správně je i vyhodnotil. Hanus byl v době činu příčetný, a tedy za své jednání i trestně odpovědný,“ vysvětlil Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Cyklistu na Vsetínsku zabilo auto. Řidič ujel

Krimi

Osmnáctiletý trest vrchní soud nepovažuje za nepřiměřeně přísný. „Zohlednili jsme způsob usmrcení, který byl zvláště surový, také osobnost obžalovaného, jde o recidivistu se sníženou možností resocializace,“ konstatoval soud.

Útočil zdrogovaný

Vražda se stala loni 17. listopadu ráno krátce před osmou hodinou nedaleko středu obce. Podle vyšetřovatelů byl agresor v té době pod vlivem pervitinu a na známého zaútočil po předchozím slovním konfliktu.

Muž, který přejel známého a pak ho pobodal, skončil ve vazbě. Je obviněn z vraždy

Krimi

Muž jel v té chvíli na bicyklu po Hošťálkové ve směru na Ratiboř. Hanus za ním vyjel svým vozidlem značky Citroën Berlingo. Když nešťastníka dojel, úmyslně do něj narazil a poté jej brutálně napadl.

Obžalovaný se nakonec vrátil zpět do auta, se kterým se proti ležícímu muži rozjel. Ten zůstal ležet zaklíněný pod vozidlem, útočník poté z místa utekl.

Foto: Petr Marek, Právo

Zdeněk Hanus u olomouckého vrchního soudu.

Po pachateli vzápětí pátralo několik policejních hlídek s kriminalisty a policejním vrtulníkem. V pátrání pomohli i svědci události, kteří policii poskytli popis agresora. Ten byl pak brzy zadržen, byť se při útěku vyzul a vysvlékl, aby pes nezachytil jeho stopu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám